Putin priletel na Krym na oslavy konca vojny, Západ to skritizoval

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok popoludní priletel na Krym. Šéf Kremľa sa v Sevastopole zúčastňuje námornej a leteckej časti vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva - teda konca druhej svetovej vojny.

09.05.2014 07:10 , aktualizované: 16:59
Ukrajina, Krym, Sevastopol, Vladimir Putin,... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu na lodi pri Sevastopole.
debata (90)

Putin je na ukrajinskom polostrove prvýkrát odvtedy, čo Rusko v marci Krym anektovalo.

Ruský prezident v Sevastopole prehovoril z bieleho člna k členom ruskej čiernomorskej flotily a poďakoval sa im za úlohu, ktorú flotila zohrala v druhej svetovej vojne. Vojenská prehliadka, na ktorej sa predviedli desiatky ruských stíhačiek, je pre Rusko príležitosťou k demonštrácii sily na novo získanom území.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia návštevu Putina na Kryme odsúdilo. „Táto provokácia je ďalším potvrdením toho, že Rusko zámerne ďalej stupňuje napätie v ukrajinsko-ruských vzťahoch,“ konštatovalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen v piatok označil Putinovu návštevu Krymu za nevhodnú. Povedal to novinárom v estónskej metropole Tallinn.

Kritiky sa šéf Kremľa za svoju cestu na Krym dočkal aj z Washingtonu. Biely dom odsúdil návštevu prostredníctvom hovorkyňe Národnej bezpečnostnej rady Laury Lucasovej. „Neakceptujeme ilegálnu anexiu Krymu Ruskom. Táto návšteva povedie k zvýšeniu napätia,“ uviedla hovorkyňa úradu prezidenta Baracka Obamu pre zahraničnú politiku.

Už skôr odsúdila rozhodnutie Putina zavítať na Krym nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Hoci je 9. máj v Rusku dôležitý dátum, vzhľadom na ukrajinský konflikt je prehliadka na Kryme nemiestna,“ uviedla Merkelová podľa agentúry Reuters.

Putin sa zúčastňuje ceremónie v krymskom prístave Sevastopoľ, ktorý si takisto pripomína 70. výročie oslobodenia od nacistickej okupácie.

Dopoludnia ruský prezident predniesol prejav na Červenom námestí v Moskve, kde sa pri príležitosti Dňa víťazstva konala veľká vojenská prehliadka.

Podľa ruských médií šéf Kremľa stihol obe akcie za pomoci malého súkromného lietadla.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #druhá svetová vojna #Ukrajina #Krym #vojsko #Sevastopoľ