Americké špeciálne sily sa zúčastnia na cvičení v Európe

Zhruba 200 členov amerických špeciálnych operačných jednotiek a podporný personál sa v nadchádzajúcich mesiacoch zúčastní na vojenských cvičeniach v pobaltských a ďalších európskych krajinách. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra AP. Spojené štáty tak podľa nej pokračujú v úsilí upokojiť spojencov v regióne.

09.05.2014 07:35
vojaci, armáda, Poľsko, USA, Foto: ,
Kapitán Tomasz Neuman (vpravo), veliteľ roty 6. poľskej výsadkovej brigády, a kapitán Tadeusz Borawski, veliteľ roty z americkej 173. výsadkovej brigády Combat Team, diskutujú po cvičení pozemných síl vo výcvikovom stredisku v Oleszne na severozápade Poľska.
debata (68)

Zhruba štyri desiatky príslušníkov špeciálnych operačných síl sa v súčasnosti zúčastňujú dvojtýždňového vojenského cvičenia s názvom Jarné búrky v Estónsku. Podľa Pentagonu je Jarná búrka doteraz posledným cvičením, ktoré tento úrad oznámil od marcovej ruskej anexie Krymu.

Manévre sú zamerané na uistenie regiónu o „odhodlaní“ Severoatlantickej aliancie brániť ho, informoval Pentagon na webe.

Ďalšieho cvičenia s názvom Plamenný meč, ktoré sa tento mesiac koná v Litve a Lotyšsku, sa zúčastní 140 príslušníkov špeciálnych síl. Okrem Spojených štátov sa do tohto cvičenia zapoja jednotky ďalších siedmich krajín.

Tretie cvičenie s názvom Namejs sa uskutoční v Lotyšsku.

Menšie tímy amerických špeciálnych jednotiek sa potom v najbližších dvoch mesiacoch v Pobaltí a ďalších dvoch východoeurópskych štátoch zúčastnia na spoločných výcvikových akciách, zameraných na zdokonalenie jazykových schopností či na taktiku.

Washington už v apríli oznámil, že vyšle na cvičenie do Poľska a pobaltských republík 600 vojakov ako gesto podpory spojencov znepokojených ruskými krokmi voči susednej Ukrajine.

Na konci apríla dorazila rota 150 amerických vojakov zo 173. výsadkovej brigády do Estónska ako posledná časť tohto 600-členného kontingentu. Obdobné americké jednotky v apríli prileteli do Poľska, Litvy a Lotyšska.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Európa #Pobaltie #Americká armáda