Britskí nacionalisti využili na prácu Východoeurópanov

Bojujú proti imigrácii do Británie, ale ukazuje sa, až ani v politickom súboji sa nezaobídu bez pomoci prisťahovalcov. Pre Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) v kampani pred eurovoľbami rozdávali letáky práve Východoeurópania. Informoval o tom spravodajský portál Huffington Post UK.

09.05.2014 11:00
Británia, bilbord, imigranti, UKIP, Foto: ,
Na jednom z bilbordov pred eurovoľbami sa UKIP sa pýta, kto v skutočnosti riadi Britániu.
debata (5)

Podľa jeho zistení UKIP spolupracuje s firmou Fast Leaflet. Jeden z jej majiteľov Andrew Spalis novinárom potvrdil, že mnohí jeho zamestnanci sú z Lotyšska i z ďalších krajín východnej Európy.

"Mám telefónny zoznam plný mien a čísel ľudí, ktorí si chcú dobre zarobiť. Volám im, keď potrebujem pracovníkov. Niekedy beriem aj Angličanov, ale nie veľmi často,“ povedal pre Huffington Post UK Spalis.

Pre šéfa UKIP Nigela Faraga je pritom imigrácia jednou z hlavných tém kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu. Podľa prieskumov Britov Európska únia príliš nezaujíma, problém prisťahovalectva však áno.

"Je to v tom, keď si vyhláskujete slovo imigrácia. Imigrácia a Európa sú to isté,“ vyhlásil nedávno Farage v rozhovore pre agentúru Reuters.

Podľa posledného prieskumu agentúry YouGov pre denník Sun by UKIP vo voľbách do europarlamentu zvíťazila. Získala by až 29 percent hlasov. Na druhom mieste by skončili labouristi s 26 percentami.

O ďalšie tri percentá zaostávajú v súčasnosti vládnuci konzervatívci. Liberálni demokrati, čo je najproeurópskejšia strana na britskej scéne, majú podporu len desať percent.

Na problém s letákmi UKIP, ktoré rozdávajú Východoeurópania, reagovali aj politickí protivníci nacionalistov.

"Ich pokrytectvo nepozná hraníc,“ vyhlásil pre Huffington Post UK konzervatívny poslanec Gavin Barwell. "UKIP hovorí, že je proti Európanom, ktorí nám berú prácu. Keď majú šancu niečo ponúknuť Britom, lebo nenašli dobrovoľníkov na roznášanie letákov, zamestnajú európskych pracovníkov.“

Faragovu stranu obvinili z rasizmu, keď zverejnila nacionalistické bilbordy. Stojí na nich, že 26 miliónov ľudí v Európe hľadá robotu. A UKIP sa zároveň sugestívne pýta: A na koho pracovné miesta majú chuť?

Pre UKIP však nastal v kampani aj ďalší nepríjemný moment, za ktorý čelila výsmechu. Na jednom z predvolebných plagátov ukázala britského stavbára, ktorý na ulici žobre. Odkaz kampane je, že krajinu zasiahla vlna prisťahovalcov ochotných robiť za nízke mzdy.

UKIP tvrdí, že na vine je EÚ. Ukázalo sa však, že na plagáte je herec z Írska. Nacionalisti sa bránia, že využívanie najatých ľudí je v kampani normálne.

UKIP loví v oboch veľkých stranách. Podarilo sa mu k sebe lákať voličov z nižších zárobkových skupín, ktorí preferovali labouristov. Nacionalisti zároveň protieurópskou rétorikou oslovujú konzervatívcov.

Hoci v europarlamente má teraz UKIP sedem členov, do britskej Dolnej snemovne sa zatiaľ nikdy nedostal.

"Keď sa bude Faragovi dariť v európskych voľbách a zdá sa, že k tomu smeruje, môže mu to pomôcť aj pred parlamentným hlasovaním v roku 2015. UKIP pravdepodobne oslabí konzervatívcov. Strana premiéra Davida Camerona sa už snaží zobrať Faragovi vietor z plachiet. Vidieť to na politike konzervatívcov k EÚ a imigrácii,“ povedal pre Pravdu expert na britskú politiku Mark Shephard z univerzity v Strathclyde.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #stredná a východná Európa #imigranti #eurovoľby