Požiar prerušil vysielanie ukrajinských televízií

Požiar zachvátil v noci na piatok v Kyjeve káble v blízkosti sídla ukrajinských televízií, ktoré pre výpadok dodávok elektriny museli prerušiť vysielanie. Podpredsedníčka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Viktoria Siumarová v piatok podľa agentúry AFP vyjadrila podozrenie, že išlo o "ruskú sabotáž".

09.05.2014 12:05 , aktualizované: 13:05
debata (8)

Kyjevský starosta Volodymyr Bondarenko pritom už skôr sabotáž vylúčil a vyhlásil, že požiar spôsobil skrat elektrického vedenia. Oznámil, že sa začalo vyšetrovanie prípadu.

„Sabotérom sa nepodarilo preniknúť do televíznej veže“, pretože úrady vzhľadom na obavy z možných provokácií posilnili jej ochranu, napísala Siumarová na svojej stránke na facebooku. „Podľa prvých informácií zapálili káble vedúce pod zemou tak, že na ne hodili zápalnú fľašu. Ide o klasický sabotážny čin,“ dodala. „Špeciálne ruské oddiely sa riadia Leninovou doktrínou“, podľa ktorej je prvoradá kontrola komunikácií, konštatovala ďalej Siumarová.

Požiar vypukol okolo 4:30 miestneho času pred hlavnou kyjevskou televíznou vežou a ústredím štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti, uviedla agentúra AFP. Výpadok postihol asi desiatku ukrajinských televíznych staníc a tiež niektoré rádiá, vysielanie sa však podarilo rýchlo obnoviť pomocou záložného systému.

V marci vyvolalo protesty Ruska rozhodnutie kyjevského súdu, ktorý pozastavil vysielanie niekoľkých ruských štátnych a pološtátnych televíznych staníc na Ukrajine. Tieto stanice ľudia vnímajú ako nástroj kremeľskej propagandy. Moskva súdne opatrenia označila za porušenie ľudských práv a slobôd.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar #sabotáž #Kyjev #Ukrajina #televízne vysielanie