Francúzsko odsúdilo referendum separatistov na Ukrajine

Francúzsko v piatok kritizovalo výzvy proruských separatistov na Ukrajine na usporiadanie referenda o sebaurčení. Hlasovania v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa majú uskutočniť túto nedeľu.

09.05.2014 14:55
Laurent Fabius, Francúzsko, Foto: ,
Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius.
debata (8)

„Francúzsko odsudzuje rozhodnutie separatistov na východnej Ukrajine zorganizovať ilegálne referendá,“ uviedol v piatkovom vyhlásení francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

„Prioritou je v tomto okamihu zníženie napätia, národný dialóg a prípravy na (prezidentské) voľby vypísané na 25. mája,“ dodal šéf francúzskej diplomacie.

Fabius, ktorý v piatok telefonicky rokoval s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom, takisto vyzval všetky zúčastnené strany k „umiernenosti a dialógu“.

Ukrajinské úrady dali už skôr najavo, že chystané ľudové hlasovanie považujú za nelegitímne.

Odloženie separatistických referend odporučil v stredu aj ruský prezident Vladimir Putin. Organizátori hlasovania v Luhansku aj v Donecku ale kremeľskú výzvu odmietli a na hlasovaní trvajú. Podľa niektorých pozorovateľov s tým Putin počítal a jeho výzva aj následná reakcia mali len ukázať, že Moskva nemá vplyv na ukrajinských separatistov. Západ je presvedčený o opaku a Rusku vyčíta, že nevyužíva všetky svoje možnosti na upokojenie situácie na Ukrajine.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #referendum #Ukrajina #Laurent Fabius #kríza na Ukrajine