Sýrska armáda obsadila Homs, povstalci odišli

Sýrska armáda v piatok prebrala kontrolu nad mestom Homs, ktorý protivládni povstalci po dohode s ňou úplne vypratali.

09.05.2014 15:17 , aktualizované: 15:44
Sýria, Homs, povstalci Foto:
Sýrske armádne jednotky dohliadajú na evakuáciu povstaleckých bojovníkov z Homsu.
debata (11)

Podľa agentúry AFP to oznámil guvernér rovnomennej provincie Talál Barázi s tým, že do mesta sa začali opäť vracať civilisti.

V centre mesta vládne sily počas piatka dočasne bránili odchodu autobusov s poslednými 270 rebelmi, pretože povstalecké sily, ktoré v iných mestách naopak obkľúčili vládnych vojakov, napriek dohode neumožnili dodávky humanitárnej pomoci obliehaným.

„Dokončili sme evakuáciu ozbrojencov z homského Starého mesta,“ oznámil popoludní Barazí.

Po roku obliehania okolo 1200 rebelov a obyvateľov homského Starého mesta oblasť tento týždeň opustilo v autobusoch výmenou za prepustenie desiatok zajatcov držaných povstalcami v severosyrských provinciách Halab a Latakíja.

Povstalci tiež sľúbili, že umožnia dodávku pomoci do dvoch severosyrských šiitskych miest, ktoré sú v obkľúčení ozbrojenej opozície. Konvoj s potravinami a lekárskou pomocou sa ale zastavil na povstaleckom kontrolnom stanovišti pred mestom.

Armáda v reakcii na túto situáciu zablokovala zostávajúcich 270 rebelov v Homse, kým nebude konvoju umožnené prejsť do miest Nublo a Zahra na severe Sýrie. Pomoc zadržali zrejme príslušníci islamistického frontu An-Nusrat, ale v oblasti sú aktívne aj ďalšie odbojové skupiny.

Počas obliehania a v bojoch prišlo v historickom centre Homse za dva roky o život 2200 ľudí. Táto časť mesta je teraz zničená a nie sú tam už žiadne zdroje potravín.

Homs je tretie najväčšie mesto v Sýrii a boja o ne patrili k najtvrdším. Sýrsky konflikt začal v marci 2011 a od tej doby si vyžiadal životy asi 150 000 ľudí. Milióny Sýrčanov kvôli nemu utiekli z domovov.

Dohoda týkajúca sa Homsu bola prvou dohodou od začiatku sýrskeho konfliktu, ktorá obsahuje stiahnutie povstalcov zo zóny, ktorú ovládali. Už skôr boli uzavreté dohody o prímerí v provincii Damask, ale tie sa týkali výhradne zastavenia bojov bez stiahnutia rebelov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Homs #Sýria #povstalci