Ukrajinský gubernátor označil Hitlera za osloboditeľa

Gubernátor ukrajinskej Chersonskej oblasti Jurij Odarčenko v piatok vzbudil verejné pohoršenie, keď počas prejavu pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom označil nacistického vodcu Adolfa Hitlera za osloboditeľa, kým lídra vtedajšieho Sovietskeho zväzu Josifa Stalina za tyrana.

10.05.2014 15:27
Adolf Hitler Foto: ,
Adolf Hitler.
debata (206)

Podľa sobotňajších informácií ruských médií sa Odarčenko odvolával na históriu a tvrdil, že „Hitlerovým hlavným sloganom bolo oslobodiť ľudí spod jarma komunistov a Stalina“. Prejav jedného z vedúcich predstaviteľov strany expremiérky Julije Tymošenkovej a súčasného premiéra Arsenija Jaceňuka sa narušila jedna z účastníčok verejnej spomienky na obete druhej svetovej vojny.

„Sovietski agresori ospravedlnili svoje konanie nielen svojou túžbou po zabratí územia a porobení ľudí, ale hovorili o oslobodení národov a ľudí, ktorých územie chcel Hitler zabrať,“ uviedol predseda Chersonskej oblasti, ktorá leží na pobreží Čierneho mora a susedí s polostrovom Krym. Urobil tak v čase napätej situácie na Ukrajine, kde podľa Ruska získali vplyv fašistické sily. Nová vláda v Kyjeve zase obviňuje Moskvu z podnecovania nepokojov na východe krajiny s cieľom destabilizovať krajinu a spôsobiť rovnaký scenár ako pri marcovom pričlenení Krymu k ruskému územiu.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Deň víťazstva nad fašizmom #Josif Stalin #Jurij Odarčenko