Ukrajinskí ozbrojenci strieľali do davu v Doneckej oblasti, hlásia obete

Jedného mŕtveho a jedného zraneného má podľa agentúry Unian incident, pri ktorom členovia Národnej gardy, ktorej príslušníkmi sú aj radikáli z Pravého sektora, začali strieľať do davu pred radnicou v meste Krasnoarmejsk v Doneckej oblasti. Predtým bolo predčasne ukončené sporné referendum.

11.05.2014 08:50 , aktualizované: 20:52
Ukrajina, referendum Foto: ,
Voliči počas hlasovania v referende v ukrajinskom Mariupole.
debata (717)

Dôvodom na ukončenie referenda bol vstup jednotiek ukrajinskej armády do mesta.

V Krasnoarmejsku ležiacom 30 kilometrov severozápadne od Donecka podľa agentúry ITAR-TASS gardisti obsadili hlasovacie stredisko, ktoré predtým bolo uzavreté z obavy organizátorov referenda zo zásahu armády. Vodca separatistov Denis Pušilin ruskej agentúre povedal o jednej obeti, podľa prítomného fotografa AP na zemi ležali dve bezvládne telá.

Referendum proruských radikálov o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sprevádzali aj ďalšie incidenty, žiadny z nich však údajne neviedol k stratám na životoch. Podľa hovorcu úradu prezidenta Serhija Pašinskyja pokračuje operácia ukrajinských bezpečnostných síl, pri ktorej bolo zlikvidovaných mnoho separatistov. Boje pokračujú od sobotňajšieho večera v okolí Slavianska, najmä pri obci Andrijivka. Ozbrojené incidenty hlásia proruskí radikáli aj v ďalšom Doneckom meste Krasnyj Lyman. V Luhanskej oblasti podľa nich vládne jednotky napadli pozície rebelov v Novoajdare.

Hovorca Pašinskyj potvrdil, že pokračuje vojenská operácia proti ozbrojeným separatistom. „Vo finálnej fáze je protiteroristická operácia v oblasti miest Krasnyj Lyman, Slavansk a Kramatorsk,“ uviedol. Dodal, že počas operácie bolo zlikvidovaných „mnoho separatistov“, ale žiadne konkrétne čísla neuviedol.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v sobotu obyvateľov oboch oblastí varoval pred tým, že radikálmi presadzovaná federalizácia znamená „sebadeštrukciu“. „Pre tieto oblasti je to krok do priepasti,“ zdôraznil a poukázal na to, že samostatnosť prinesie úplný rozvrat ekonomiky, sociálnych programov a vôbec života väčšiny obyvateľstva. Ukrajinské ministerstvo zahraničia v nedeľu obvinilo Kremeľ, že referendum „inšpiroval, organizoval a financoval“. Podľa jeho vyhlásenia sú strojcami tejto akcie „teroristické bandy“ vyzbrojené a vycvičené podľa ruských štandardov.

Podľa britskej BBC predtým organizátori referenda naznačili, že ešte koncom mesiaca chcú usporiadať druhé kolo hlasovania, v ktorom by sa rozhodovalo o pripojení k Rusku. Padol vraj dokonca dátum 18. mája.

Voliči počas hlasovania v referende v... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Ukrajina, referendum Voliči počas hlasovania v referende v ukrajinskom Mariupole.

Šéf komisie v Donecku Roman Ljagin, citovaný agentúrou Interfax, tvrdil, že do 15:00 hlasovalo v Doneckej oblasti 69,21 percenta voličov. V Luhanskej oblasti malo v rovnakom čase podľa tamojšieho hovorcu Vasilija Nikitina odhlasovať vyše 78 percent voličov. Ljagin sľúbil, že konečné výsledky oznámi v pondelok popoludní.

717 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #doneck #Ukrajina #Luhansk #Slaviansk