Doneckí separatisti žiadajú Rusko o vojenskú pomoc a pričlenenie

Vodca slavianskych vzbúrencov Igor Strelkov, ktorý je podľa ukrajinských i ruských médií agentom ruskej vojenskej rozviedky, sa v pondelok stal "vrchným veliteľom" Doneckej oblasti.

12.05.2014 07:09 , aktualizované: 18:00
Ukrajina, referendum Foto: ,
Občania Luhanskej a Doneckej oblasti hlasovali v referende o samostatnosti týchto regiónov.
debata (536)

Vyhlásil fakticky vojnu ukrajinskej armáde a požiadal Rusko o vojenskú pomoc. Uvádza to dekrét podpísaný „ľudovým gubernátorom“ oblasti Pavlom Gubarevom.

Podľa Gubarevovho dekrétu Strelkov, ktorého skutočné meno je údajne Igor Girkin a v rozviedke GRU má hodnosť plukovníka, vyhlásil na území Doneckej oblasti „režim protiteroristickej operácie“. Podobným výrazom označujú ruské bojové komandá svoje zásahy proti islamistom na severnom Kaukaze.

Všetci príslušníci „neonacistických skupín“, teda bojovníci ukrajinskej Národnej gardy, majú byť zadržaní a v prípade ozbrojeného odporu „na mieste zničení“. Armádne jednotky majú začať s vedením „Doneckej ľudovej republiky“ rokovania o evakuácii. Ich výzbroj bude vraj zabavená. Operácia sa má skončiť do 48 hodín.

Proruskí nadšenci tlieskajú povstaleckému... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina, Doneck Proruskí nadšenci tlieskajú povstaleckému vodcovi Denisovi Pušilinovi po jeho prejave pri barikádach pred regionálnou administratívnou budovou v Donecku.

Všetci velitelia doneckej „domobrany“ sú podriadení Strelkovovmu veleniu, uvádza sa v dekréte, ktorý sa vraj vo forme letákov rozširuje vo Slaviansku a Kramatorsku.

Girkin-Strelkov takisto oznámil, že sa začína trestné stíhanie proti čelným ukrajinským politikom vrátane úradujúceho prezidenta Oleksandra Turčynova, premiéra Arsenija Jaceňuka a ministra vnútra Arsenija Avakova.

Trestne stíhaní sú vraj tiež šéf americkej CIA John Brennan, námestníčka ministra zahraničia USA Victora Nulandová a dokonca aj hovorkyňa amerického ministerstva Jennifer Psakiová.

Podľa nepotvrdených informácií v nedeľu Strelkov fakticky prevzal vedenie doneckých vzbúrencov a miestnych proruských radikálov odstavil na druhú koľaj.

V Luhansku chcú referendum o pripojení sa k Rusku

Vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti by sa mohlo uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. V pondelok o tom informoval hovorca proruských separatistov. „Pokiaľ sa prijme toto rozhodnutie (o konaní referenda), potom sa bude brať do úvahy vôľa ľudu,“ povedal hovorca, ktorého citovala ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Luhanský región je jedna z dvoch oblastí, kde sa v nedeľu konalo referendum o nezávislosti. V jej prospech sa vyslovilo 96,2 percenta voličov, ukázali konečné výsledky.

Organizátori oznámili, že o uznanie ľudového hlasovania požiadajú Organizáciu spojených národov.

Región už medzičasom tiež oznámil, že sa nezúčastní na prezidentských voľbách plánovaných na 25. mája.

„Od dneška sme Luhanskou republikou, podľa ktorej je nevhodné a možno dokonca hlúpe uskutočniť prezidentské voľby,“ uviedol hovorca proruských separatistov.

Ruskí predstavitelia naďalej popierajú, že by uvažovali o pričlenení separatistických oblastí, ako to bolo v marci v prípade Krymu. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyzval separatistov, aby referendá odložili, a výsledky osobne zatiaľ nekomentoval. Vyhlásenie Kremľa zasa nespomína žiadne podrobnosti, ako bude Rusko ďalej reagovať.

Líder separatistov nevylučuje pripojenie sa východu k Rusku

Jeden z lídrov separatistov na východe Ukrajiny, šéf volebnej komisie Roman Ljagin považuje pripojenie sa Doneckej a Luhanskej oblasti k Rusku za správny ďalší krok po úspešných referendách o nezávislosti týchto regiónov.

Denis Pušilin Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina, Denis Pušilin Denis Pušilin

Ďalší vysoký predstaviteľ separatistického vedenia Denis Pušilin podľa najnovších správ požiadal Moskvu o pričlenenie Doneckej oblasti k Ruskej federácii.

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky podľa skorších informácií od plánu usporiadať v oblasti druhé referendum, ktoré malo podľa pôvodných zámerov rozhodnúť o pripojení „samostatnej republiky“ k Rusku, upustilo.

Obe oblasti si už zmenili názov na Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

Separatisti zvažujú po referendách ďalšie kroky

Vodca doneckých separatistov Denis Pušilin v nedeľu vyhlásil, že oblasť čo najskôr po zverejnení výsledkov zriadi svoju vládu a ďalšie správne orgány. „Všetky vojenské jednotky na našom území budú po vyhlásení výsledkov považované za nelegálne a označené za okupantov,“ povedal.

Ukrajinský prezidentský úrad naproti tomu oznámil, že vládne jednotky ďalej pokračujú v „protiteroristickej operácii“ zameranej proti ozbrojeným separatistom a že sa táto operácia v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny dostala do svojej záverečnej fázy.

Predstavitelia mnohých európskych krajín a USA dopredu upozorňovali, že protiústavné referendum neuznajú. Situáciu v pondelok v Kyjeve bude riešiť prezident EÚ Herman Van Rompuy.

Drvivá väčšina Ukrajincov na východe hlasovala za samostatnosť

Veľká väčšina účastníkov nedeľňajších referend na východe Ukrajiny sa podľa organizátorov vyslovila za osamostatnenie oboch proruských regiónov, kde sa hlasovania konali v podmienkach pokračujúceho konfliktu s Kyjevom.

Šéf referendovej komisie v Doneckej oblasti oznámil, že v prospech nezávislosti tu hlasovalo až 89 percent voličov. Volebná účasť v Doneckej oblasti prekročila 80 percent.

V oblastnom centre Luhansku sa k urnám údajne dostavilo 70 percent oprávnených voličov, celkovo v ich Luhanskej oblasti bolo okolo 81 percent.

Zverejnené výsledky ani údajnú vysokú účasť nemožno nezávisle overiť.

Ešte pred zatvorením hlasovacích miestností jeden zo separatistických vodcov v Donecku vyhlásil, že región si po referende vytvorí vlastné štátne orgány ako aj armádu.

Volebná komisia počíta hlasy v Donecku. Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Ukrajina, voľby, refrendum Volebná komisia počíta hlasy v Donecku.

Turčynov: Na referendách sa zúčastnila nanajvýš tretina ľudí

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyhlásil, že Kyjev referendum na východe Ukrajiny neuzná. "Hlasovanie pod hlavňami samopalov nebude právne záväzné, " povedal. Podľa neho sa na hlasovaní sa zúčastnila nanajvýš tretina oprávnených voličov.

V Luhanskej oblasti sa do hlasovania podľa Turčynova zapojilo 24 percent oprávnených voličov, v Doneckej oblasti nie viac ako 32 percent. „Vo viacerých okresoch Luhanskej oblasti sa táto fraška navyše vôbec nekonala,“ poznamenal prezident.

Oponenti separatistov sa však skôr do hlasovania nezapojili, než aby hlasom proti sebaurčení vyvolávali nežiadúcu pozornosť organizátorov. Bezprostredné známky nátlaku alebo zastrašovania zo strany proruských radikálov spravodajca AP vo volebných miestnostiach nezaznamenal.

Turčynov v pondelok v komentári nedeľné referendum dôrazne odmietol. „Fraška, ktorú teroristi a separatisti označujú za referendum, nie je ničím iným, než propagandistickou zásterkou vrážd, únosov, násilností a ďalších ťažkých zločinov,“ dodal úradujúci prezident.

Proruskí ozbrojenci v Slaviansku. Foto: Reuters, YANNIS BEHRAKIS
Ukrajina, Slaviansk Proruskí ozbrojenci v Slaviansku.

Kremeľ vraj rešpektuje výsledky

„Moskva sa s úctou pozerá na prejav vôle obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti. Vychádza z toho, že praktická realizácia výsledkov referend prebehne civilizovanou cestou bez akýchkoľvek prejavov násilia, prostredníctvom dialógu medzi predstaviteľmi Kyjeva, Donecka a Luhanska,“ píše sa v ruskom vyhlásení.

„Pokiaľ ide o nadviazanie vnútroukrajinského dialógu, Moskva privíta akékoľvek sprostredkovateľské úsilie, a to aj zo strany Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE),“ citovala agentúra ITAR-TASS z ruského vyhlásenia.

„Moskva pozorne sledovala prípravu a usporiadanie referend v Doneckej a Luhanskej oblasti. Zaznamenávame vysokú účasť obyvateľov bez ohľadu na pokusy hlasovania zmerať,“ hovorí sa v tlačovej správe Kremľa.

Ruské vedenie zároveň odsúdilo použitie sily proti organizátorom hlasovania „vrátane nasadenia ťažkých zbraní proti pokojným občanom, ktoré viedlo k obetiam na ľudských životoch,“ konštatuje Kremeľ.

Ruské vyhlásenie neobsahuje náznak toho, či Moskva referendá o odtrhnutí a ich výsledky uznáva. Možnosť uznania separatistického hlasovania neobsahujú ani reakcie členov ruského parlamentu, ktorí sa k víkendovému hlasovaniu vyslovili.

Ministerstvo zahraničia SR považuje referendá za protiprávne

Slovenská republika považuje víkendové referendá o osamostatnení sa Doneckej a Luhanskej oblasti od Ukrajiny za nelegálne a protiprávne, pretože boli pripravené a uskutočnené v rozpore s platnou ukrajinskou legislatívou. Slovensko podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto ani neuznáva ich výsledky.

„Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, zvrchovaný a suverénny štát a vyzýva zdržať sa krokov, ktoré vedú k eskalácii napätia na východe Ukrajiny a mohli by viesť k spochybneniu územnej celistvosti Ukrajiny. Svoju vôľu môžu všetci ukrajinskí občania vyjadriť v prezidentských voľbách 25. mája 2014,“ uvádza v stanovisku rezort slovenskej diplomacie.

V záujme dosiahnutia východiska z krízy je nevyhnutné, aby v zmysle dohody zo štvorstranných rokovaní medzi Ukrajinou, Ruskom, EÚ a USA 17. apríla 2014 v Ženeve došlo k deeskalácii násilia a provokácií na východe a juhu Ukrajiny, uzatvára ministerstvo zahraničia.

V Slaviansku obnovili boje

V Slaviansku, v hlavnej bašte proruských separatistov na severe Doneckej oblasti, ráno obnovili boje. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS ukrajinská armáda z okolitých kopcov strieľa mínometmi do obytných štvrtí. Národná garda údajne útočí proti palebnými postaveniam, ktoré separatisti vybudovali v okolí mesta.

Podľa ukrajinských médií naopak proruskí radikáli ostreľovali z mínometov televíznu vežu. Obete na životoch zatiaľ hlásené nie sú a televízne vysielanie zostáva pod kontrolou Kyjeva. Silná streľba sa podľa agentúry AFP ozýva v obci Andrijivka, ležiacej južne od Slavianska.

536 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #referendum #Ukrajina