Prvé kolo prezidentských volieb v Litve vyhrala Grybauskaitéová

Prvé kolo nedeľných prezidentských volieb v Litve s prehľadom vyhrala súčasná hlava štátu Dalia Grybauskaitéová. Po sčítaní 90 percent odovzdaných hlasov vedie prezidentka so 45 percentami, uviedla agentúra AP.

12.05.2014 08:27
Litva, prezidenta, Dalia Foto:
Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaitéová.
debata (3)

Grybauskaitéová je tak jasnou favoritkou druhého kola, pretože jej najsilnejší protikandidát získal len 14 percent hlasov. Víťazstvo Grybauskaiteovej predpovedali predvolebné prieskumy. Do poslednej chvíle sa tak špekulovalo iba o tom, či prezidentka získa nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov, potrebnú na to, aby ďalší mandát obhájila už v prvom kole.

Hoci sa prezidentka bude musieť uchádzať o priazeň voličov aj v druhom kole, ktoré sa uskutoční súbežne s voľbami do Európskeho parlamentu koncom mája, už teraz je jasnou favoritkou. Jej najväčší rival – europoslanec a bývalý minister financií Zigmantas Balčytis, totiž podľa priebežných výsledkov získal 14 percent hlasov. Len o jeden percentuálny bod menej si pripísal ľavicový poslanec Arturas Paulauskas.

Keďže rozdiel medzi výsledkom druhého a tretieho najúspešnejšieho kandidáta je natoľko tesný, nedá sa zatiaľ povedať, kto Grybauskaiteovú za dva týždne v druhom kole vyzve. Populárna prezidentka vládne Litve od roku 2009 a teraz opäť kandidovala ako nezávislá. Jej šance na znovuzvolenie sa zvýšili najmä po tom, čo sa o úrad hlavy štátu odmietol uchádzať premiér Algirdas Butkevičius.

Grybauskaitéová má podporu hlavne u stredopravých voličov. Je kritičkou energetickej závislosti Litvy na Rusku a stúpenkyňou prechodu na európsku menu. Euro chce Litva zaviesť budúci rok ako posledný z trojice pobaltských členov Európskej únie. Podpora prezidentky medzi Litovčanmi ešte vzrástla po jej tvrdej kritike ruského postupu voči Ukrajine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #Dalia Grybauskaitéová