Moskva obhajuje cestu vicepremiéra do Podnesterska

Za prehnanú označila v pondelok ruská diplomacia podráždenú reakciu moldavských úradov na piatkovú návštevu ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina v separatistickom Podnestersku. Ruský politik, ktorého označujú za nacionalistu, sa v podnesterskom Tiraspole zúčastnil na oslavách výročia konca druhej svetovej vojny. Z nikým neuznanej "republiky" sa pokúsil vyviesť hárky petície žiadajúcej na Moskve uznanie podnesterskej nezávislosti.

12.05.2014 16:55
Rusko, Dmitrij Rogozin, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (10)

Moldavsko na Rogozinov pobyt reagovalo protestom. Na kišiňovskom letisku moldavské úrady škatule s podpisovými hárkami Rogozinovi zhabali.

Rumunsko potom počas návratu z moldavskej cesty jeho lietadlo svojimi stíhačkami odklonilo zo svojho vzdušného priestoru, neuspel ani s pokusom preletieť ponad Ukrajinu. Verný svojmu razantnému slovníka Rogozin vyhlásil, že až sa raz vráti, priletí v bombardéri.

Podľa ruského ministerstva zahraničia bola moldavská reakcia na Rogozinove rokovania prehnaná. Moskva tvrdí, že moldavská vláda bola o Rogozinovej ceste informovaná vopred. Moskva vraj Kišiňovu ponúkla schôdzku s vicepremiérom Rogozinom, ale „kvôli preťaženému programu moldavskej vlády sa stretnutie neuskutočnilo“.

Zabavenie podpisových hárkov, ktoré Rogozin z Tiraspolu viezol, bolo podľa Ruska protiprávne. „Podobné nepriateľské akcie by sa nemali opakovať,“ uviedla vo vyhlásení ruská diplomacia.

Podnestersko v roku 1990 vyhlásilo nezávislosť od Moldavska, ktorú však svet vrátane Ruska oficiálne neuznal. Moskva však región na hranici s Ukrajinou podporuje svojou vojenskou prítomnosťou a mohutnými finančnými injekciami. Rogozin už dlhší čas pôsobí vo funkcii osobitného kremeľského splnomocnenca pre Podnestersko.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #Podnestersko #Dmitrij Rogozin