Putin podporuje sprostredkovateľskú úlohu OBSE na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin podporuje sprostredkovateľskú úlohu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na zmiernenie krízy na Ukrajine. Uviedla to v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie viedenského sídla OBSE.

13.05.2014 07:15
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (18)

„Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore (so šéfom OBSE Didierom Burkhalterom) vyhlásil, že Rusko podporuje plán a angažovanosť OBSE na Ukrajine,“ uviedla podľa AFP v pondelok organizácia v texte.

Podľa OBSE sa tak jej plán stretol s priaznivým ohlasom už zo strany Ruska, Ukrajiny, Európskej únie a Spojených štátov.

Plán OBSE na upokojenie ukrajinskej krízy predstavil Burkhalter na pondelňajšej schôdzke s ministrami zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli. Plán v prvom rade počíta s rýchlym spustením národného dialógu na samotnej Ukrajine. Ešte tento týždeň by podľa šéfa OBSE mohol byť v Kyjeve zorganizovaný vnútroukrajinský okrúhly stôl. Podľa ukrajinských médií by sa tak mohlo stať už v stredu.

OBSE v rámci zaistenia plánu určila nemeckého diplomata Wolfganga Ischingera za svojho vyjednávača v očakávaných diskusiách zástupcov ukrajinskej vlády, ukrajinského parlamentu a ukrajinských oblastí.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #OBSE #Ukrajina