Maďarského komunistického exministra odsúdili za vojnové zločiny

Bývalého maďarského komunistického ministra vnútra, deväťdesiatročného Bélu Biszka odsúdili za vojnové zločiny. Maďarský súd mu v utorok vymeral päť a pol roka väzenia, uviedli svetové agentúry.

13.05.2014 17:40
Béla Biszku, Maďarsko Foto: ,
Maďarský exminister Béla Biszku cestou na súd.
debata

Kedysi významný prosovietsky funkcionár je podľa obžaloby zodpovedný za smrť desiatok Maďarov zastrelených počas protikomunistického a protisovietskeho povstania v roku 1956.

Biszku bol v utorok uznaný za vinného aj z ďalších trestných činov, okrem iného z popierania zločinov spáchaných počas komunistického režimu. To je – podobne ako popieranie holokaustu – v Maďarsku trestné. Proti verdiktu sa môže teraz politik odvolať.

Béla Biszku bol údajne členom komisie, ktorá počas protestov v roku 1956 nariadila zabíjať civilistov. Proces s ním sa začal v polovici marca a pritiahol veľkú pozornosť maďarských médií. V preplnenej súdnej sieni vtedy na prvom vypočutí sedeli v prvom rade aj poslanci krajne pravicovej strany Jobbik, ktorí v ​​roku 2012 stáli za tým, že sa miestna justícia začala prípadom zaoberať. Biszku vždy všetky obvinenia odmietal.

Exminister mohol byť súdený na základe zákona, ktorý presadila konzervatívna strana Fidesz súčasného premiéra Viktora Orbána a ktorý hovorí, že vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti sa nepremlčujú.

Pri protikomunistickom povstaní v roku 1956 v Maďarsku zomrelo niekoľko tisíc ľudí. Vzburu utopil v krvi zásah sovietskej armády. Pri následných čistkách bolo popravených vyše 200 ľudí, ďalších 22-tisíc Maďarov skončilo vo väzení, 210-tisíc ich emigrovalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #súd #vojnové zločiny #komunistická strana