Pozorovateľa OSN zatkli v Líbyi pre čiernu mágiu

Líbyjské úrady zatkli pozorovateľa Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý v krajine sleduje proces so Sajfom al-Islámom Kaddáfím, synom zabitého diktátora Muammara Kaddáfího. Pozorovateľa identifikovali ako Ahmada Ghanama pochádzajúceho z Egypta a podozrievajú ho z praktizovania "čiernej mágie" a okultizmu.

13.05.2014 18:45
Sajf al-Islám Kaddáfí, Líbya Foto: ,
Sajf al-Islám Kaddáfí, syn zabitého diktátora Muammara Kaddáfího.
debata (2)

Je jedným z troch ľudí vyslaných do krajiny v rámci misie OSN s cieľom dohliadať na spravodlivosť procesu so Sajfom al-Islámom, ale aj ďalším Kaddáfího synom Saadím. Informácie priniesol britský denník The Guardian.

Sajf al-Islám Kaddáfí, jeho mladší brat Saadí ako aj bývalý šéf líbyjskej tajnej služby Abdalláh as-Sanúsí sú obvinení z vojnových zločinov. Proces s nimi však sprevádzajú viaceré kontroverzie a kritizujú ho aj mimovládne organizácie. Mnohí z obvinených sa prítomným sudcom sťažovali, že im nebol umožnený prístup k právnikom, ale vidia ich len na súde.

Proces, ktorý sa začal 24. marca, je považovaný za test demokracie krajiny, ktorá sa stále ešte nespamätala z občianskej vojny a ostáva tiež politický rozdelená a nestabilná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Egypt #OSN #obvinenie #mágia