V Kyjeve sa pokúšali otupiť názorové hrany okrúhleho stola

Zástupcovia ukrajinskej vlády a časť opozície, predstavitelia podnikateľských kruhov, cirkví a mimovládnych organizácií sa v stredu stretli v Kyjeve parlamente za "celoštátnym okrúhlym stolom národnej jednoty".

14.05.2014 16:36 , aktualizované: 19:20
Ukrajina, Oleksander Turčynov, premiér, prezident Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) a úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov na archívnej fotografii.
debata (106)

Išlo o prvý pokus otupiť hrany neporozumenia v spoločnosti, ktoré podľa väčšiny pozorovateľov priviedli krajinu na prah občianskej vojny.

Na rokovaní sa nezúčastnili napríklad komunisti, ktorí v parlamente predstavujú hlasy desiatich percent 46-miliónovej Ukrajiny. Za stolom chýbal aj tretí v poradí exprezident Viktor Juščenko a na rokovaní zastupoval „východ“ gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta dosadený ukrajinskou vládou.

Chýbali viacerí

„Zúčastniť by sa mali všetci, vrátane tých, čo sa nepáčia režimu,“ povedal pre agentúru UNIAN v súvislosti s „obsadením“ stoličiek Michail Dobkin, prezidentský kandidát za opozičnú Stranu regiónov. Podľa neho východiskom by mal byť výsledný dokument vytvorený pracovnou skupinou, v ktorej by boli zastúpené všetky strany vnútropolitického konfliktu. Podľa Dobkina základom dokumentu by mali byť hlboké kompromisy.

Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk už v úvode dialógu zopakovali známe fakty a požiadali exprezidentov Leonida Kučmu a Leonida Kravčuka, aby riadili diskusiu. Ešte predtým Turčynov v priamom prenose parlamentnej televízie pripomenul, že vládna moc v Kyjeve je „ochotná rokovať s východom, ale nie s tými, ktorí zabíjajú ľudí“. Opätovne však hovoril nie o Ukrajincoch protestujúcich proti súčasnej vláde, ale o teroristoch a separatistoch, čo mu viacerí diskutujúci vyčítali.

Tymošenková: Na vine je Putin

Krátko a jednoznačne sa k problému postavila expremiérka Julia Tymošenková, ktorá za vinníka celej situácie označila ruského prezidenta. „Za všetkým je Vladimir Putin,“ povedala jednoznačne. V tejto súvislosti je zaujímavé tvrdenie Kurta Volkera, bývalého veľvyslanca USA pri NATO. Podľa neho Putin dosiahne na Ukrajine všetko, čo chce. Príčinu vidí v nerozhodnosti Západu.

"Putin je dosť chytrý na to, aby v jednu chvíľu nezašiel priveľmi ďaleko, hrá na našu slabosť,“ povedal Volker v rozhovore pre Hospodárske noviny počas pobytu na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave.

Šéf opozičnej frakcie Strany regiónov Alexandr Jefremov si položil stále vo vzduchu visiacu otázku, prečo neboli za rokovacím stolom aj zástupcovia Luhanskej oblasti.

„Včera mi potvrdili, že z Kyjeva im volali a chcú ich vraj pozvať. Viac sa však telefón z vlády neozval,“ informoval Jefremov. Zároveň konštatoval, že stále počuje len konštatovanie faktov, ale nie konkrétne návrhy na riešenie spoločenskej krízy. „Ľudia na východe už vypínajú televízory, pretože nechcú sledovať jednosmernú informáciu provládnych médií o udalostiach, ktoré vidia na vlastné oči. Povedzme si otvorene aj preto tisíce Ukrajincov na východe neuznávajú vládu v Kyjeve,“ dodal opozičný poslanec.

Svedok z „prvej línie“

Sergej Taruta, gubernátor Doneckej oblasti, ktorý o sebe povedal, že je svedkom z „prvej línie“, upozornil na pretrvávajúcu dezinformovanosť ľudí na východe krajiny, z čoho vraj vyplýva aj ich negatívny postoj k súčasnej vládnej moci v Kyjeve. Taruta zároveň vyzval zahraničné médiá, najmä ruské, na objektívne informovanie.

„Aj naši politici by mali vážiť slová. Nevyvolávať svojimi výrokmi paniku,“ obrátil sa do vlastných radov donecký gubernátor. Kyjevu navrhol stiahnuť z Donbasu ľudí z kyjevského Majdanu, ktorých miestni považujú za akýsi „export revolúcie“.

„Východiskom je okrúhly stôl, nielen v Kyjeve, ale priamo v kritických oblastiach. A to veľmi rýchlo. Urobíme ho do dvoch dní. Ešte pred prezidentskými voľbami. A nech nik netvrdí, že Donbas je stratený. Je a bude ukrajinský,“ skončil prejav gubernátor Doneckej oblasti.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #okrúhly stôl