Clinton obhajoval manželku pred útokmi republikánov

Bývalý americký prezident Bill Clinton v stredu vyvracal námietku republikánov o zdraví svojej manželky Hillary, o ktorej sa uvažuje ako o kandidátke demokratov v najbližších prezidentských voľbách. Píšu o tom americké médiá. Podľa exprezidenta sa Hillary Clintonová teší lepšiemu zdraviu než on sám.

15.05.2014 13:13
Bill Clinton, Hillary Clintonová Foto: ,
Bill a Hillary Clintonovci.
debata (3)

Poradca bývalého prezidenta Georgea Busha spochybnil možnosť, aby sa šesťdesiatšesťročná Clintonová uchádzala o úrad, pretože si pri nedávnom úraze poranila mozog. „Tridsať dní v nemocnici? A potom sa objaví s okuliarmi, ktoré sa dávajú ľuďom po úraze mozgu?“ vyhlásil podľa denníka New York Post minulý týždeň poradca Karl Rove.

Clintonová bola v decembri 2012 hospitali­zovaná tri dni kvôli črevnej chrípke. Trpela dehydratáciou, doma spadla a utrpela otras mozgu. V nemocnici lekári našli krvnú zrazeninu. Rove neskôr novinový článok korigoval. „Nepovedal som, že má poranený mozog, ale že mala vážne zdravotné problémy,“ vyhlásil.

Republikáni Clintonovú napádajú, pretože ako ministerka zahraničia zle riešila krízu okolo atentátu v Benghází v roku 2012 a že nezaradila islamskú skupinu Boko Haram k teroristickým organizáciám. Snažia sa tiež spochybniť jej zdravotný stav.

Clinton v stredu priznal, že otras mozgu, ktorý jeho žena utrpela, bol vážny a že sa z neho Clintonová zotavovala pol roka. Teraz vraj ale pravidelne cvičí a je v dobrej kondícii. „Darí sa jej veľmi dobre. Najskôr tvrdili (republikáni), že si otras mozgu vymyslela, teraz zase, že je blízko smrti. Ak má ona poškodený mozog, potom to so mnou musí byť naozaj zlé, pretože ona je stále rýchlejšia ako ja,“ povedal.

S útokmi republikánov je vraj treba počítať a podľa bývalého prezidenta sa dá očakávať, že sa budú s blížiacimi sa voľbami stupňovať.

Komentátor Michael Tomasky povedal televízii MSNBC, že každý, kto sa uchádza o prezidentský úrad, musí počítať s otázkami týkajúcimi sa zdravotného stavu. „Platí to o to viac, ak dotyčnému bude v čase skladania prísahy 69 rokov. Ale nerobí sa to týmto jedovatým a pohŕdavým spôsobom,“ vyhlásil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Bill Clinton