Abdulláh a Ghaní idú do druhého kola afganských volieb

Afganská volebná komisia vo štvrtok na základe oficiálnych konečných výsledkov potvrdila, že o novom prezidentovi Afganistanu rozhodne druhé kolo volieb. V ňom sa stretnú bývalý minister zahraničia Abdulláh Abdulláh a niekdajší minister financií Ašraf Ghaní.

15.05.2014 15:55
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Volebné boxy a materiály prenášali v Afganistane aj somáre.
debata

Podľa konečných výsledkov nezískal v prvom kole 5. apríla žiadny z kandidátov nadpolovičný počet hlasov potrebný k víťazstvu, oznámila volebná komisia.

Kým Abdullahovi odovzdalo svoj hlas 45 percent voličov, pre Ghaního ich hlasovalo 31,6 percenta, oznámila komisia. Tieto údaje sú prakticky totožné s predbežnými výsledkami publikovanými už v apríli.

Na treťom mieste skončil s veľkým odstupom exminister zahraničia Zalmáj Rasúl, ktorý dostal 11,4 percenta hlasov. Agentúra Reuters uviedla, že Rasúl sa rozhodol v druhom kole podporiť Abdulláha.

Druhé kolo bude neskôr

Druhé kolo volieb sa pôvodne plánovalo na 28. mája, termín bol podľa tlačových agentúr však presunutý až na 14. júna.

Konečné výsledky prvého kola mali byť zverejnené už v stredu, volebná komisia ich však o deň zdržala kvôli nutnosti preskúmať množstvo sťažností, ktorými boli úradníci zaplavení.

Agentúra Reuters napísala, že 900 z prijatých sťažností bolo označených za dostatočne vážne, aby mohli ovplyvniť výsledky hlasovania.

Prezidentské voľby by mali viesť v Afganistane k prvému demokratickému odovzdaniu moci od pádu Talibanu. Vzíde z nich nástupca súčasnej hlavy štátu Hamída Karzaja, ktorý sa podľa ústavy nemohol uchádzať o tretí mandát.

Medzinárodní a afganskí vodcovia prvé kolo hlasovania označili za úspech vzhľadom na vysokú volebnú účasť okolo 60 percent aj vzhľadom na to, že islamistické hnutie Taliban nenaplnilo svoje hrozby rozsiahlych útokov, ktoré by hlasovanie zmarili.

Nový prezident sa postaví do čela Afganistanu krátko pred tým, ako koncom tohto roka odíde z krajiny väčšina zahraničných spojeneckých síl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #voľby #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní