Krym zakázal zhromaždenia, obáva sa akcií Tatárov

Šéf krymských okupačných úradov Sergej Aksjonov zakázal organizovanie akýchkoľvek verejných zhromaždení na polostrove v období do 6. júna . Oznámila to v piatok agentúra Interfax. Dôvodom je podľa Aksjonova nepokojná situácia na východe Ukrajiny. Podľa médií je však príčinou obava z masových prejavov nespokojnosti krymských Tatárov.

16.05.2014 13:05
Mustafa Džemilev, Krym, Ukrajina, Tatári Foto: ,
Vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev
debata (114)

V dekréte o zákaze verejných zhromaždení Aksjonov napísal, že z juhovýchodu Ukrajiny môžu na Krym prenikať „extrémisti“ a vyvolávať medzi obyvateľstvom provokácie. „Aby sme zabránili škodám v kúpeľnej sezóne, sú zakázané masové akcie na území Krymskej republiky do 6. júna,“ uviedol predseda krymskej vlády.

Podľa informácií ruských a ukrajinských médií pripravujú krymskí Tatári na nedeľu veľké zhromaždenie v Simferopole pri príležitosti 70. výročia začatia stalinských deportácií. Asi štvrťmiliónová tatárska menšina si chcela pripomenúť výročie vyhnania tatárskeho etnika, ktoré vtedajší diktátor Josif Stalin obviňoval z kolaborácie s nacistami.

Podľa tatárskych aktivistov sa očakávalo, že na zhromaždenie v Simferopole príde v nedeľu až 40-tisíc ľudí. V uliciach mesta sa už teraz údajne objavujú zosilnené hliadky polície, tanky a policajné autobusy. „Výročie začatia deportácií je pre Tatárov mimoriadnym dňom a krymské úrady z neho majú strach,“ povedal v piatok uznávaný vodca Tatárov Mustafa Džemilev agentúre AFP.

Vzťahy krymskej vlády a Tatárov sú napäté

Vzťahy krymskej správy s tatárskou menšinou sa v posledných týždňoch výrazne vyostrili. Ako rozhodli ruské úrady, Džemilev nesmie vstúpiť na Krym, ruská polícia vykonala v stredu v jeho krymskom dome prehliadku. Kvôli údajnému podozreniu z „teroristickej činnosti“ bolo údajne na výsluch predvolaných až 150 krymských Tatárov.

Krymskí Tatári Foto: SITA/AP, Alexander Polegenko
Krym, Tatári, vojaci, Ukrajina Krymskí Tatári

Džemilev, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu, sa začiatkom mája neúspešne pokúšal vycestovať na Krym. Na moskovskom letisku ho pasová služba vrátila späť do Kyjeva, neúspešná bola aj jeho cesta autom z juhoukrajinského Chersonu. Na postup ruských úradov sa chce Džemilev sťažovať na európskych súdoch.

Deportácie „politicky nespoľahlivých Tatárov“ sa začali na Kryme 18. mája 1944. Pôvodní obyvatelia polostrova mali len niekoľko minút na evakuáciu, naložili ich do dobytčích vagónov a vyviezli na Sibír a do uzbeckých stepí. Počas troch dní opustilo za neľudských podmienok Krym okolo 180-tisíc krymských Tatárov. Vyše 40 percent z nich zahynulo v dôsledku podvýživy a chorôb.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Tatári #kríza na Ukrajine