V Charkove bude 2. kolo rokovaní pri okrúhlom stole

Druhé zasadnutie za okrúhlym stolom venované riešeniu vnútroukrajinského sporu sa uskutoční v sobotu v Charkove, oznámil v piatok podpredseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj.

16.05.2014 15:05
Ukrajina, Charkov Foto: ,
Proruskí ozbrojenci v Charkove
debata (35)

Pôvodne sa predpokladalo, že rokovania zvolajú do Donecka, ak sa pre jeho účastníkov podarí zaistiť dostatočnú bezpečnosť. O dôvodoch presunu rozhovorov sa Košulynskyj nezmienil.

V Charkove, ktorý je správnym strediskom rovnomennej oblasti na východe krajiny, je situácia podstatne pokojnejšia, ako v susednej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Prvého kola rokovaní sa v stredu v Kyjeve zúčastnili zástupcovia parlamentnej väčšiny aj opozície a predstavitelia mimovládnych organizácií. Zástupcov proruských vzbúrencov, ktorí na východe Ukrajiny okupujú administratívne budovy a kladú ozbrojený odpor armáde, na rokovania neprizvali.

Moderátmi rozhovorov boli ukrajinskí exprezidenti Leonid Kravčuk a Leonid Kučma a tiež nemecký diplomat Wolfgang Ischinger, ktorého k ukrajinskému okrúhlemu stolu odporučila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Okrúhly stôl je súčasťou „cestovnej mapy“, ktorú ako príspevok k riešeniu ukrajinskej krízy zostavilo švajčiarske predsedníctvo OBSE. Zorganizovanie akcie, vrátane rozhodnutia o bodoch programu, OBSE zverila ukrajinskej vláde.

Západní diplomati prvé kolo rozhovorov a jeho výsledky uvítali a vyjadrili nádej, že na druhé kolo sa ukrajinská politická reprezentácia zíde na východe krajiny.

Podľa ukrajinských analytikov však podobné akcie nemajú zmysel, ak na nich nie sú zastúpení aj separatisti. Tí rokovať s Kyjevom odmietajú, kým vláda z východných provincií neodvolá armádu a Národnú gardu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #charkov #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti