Milície 'dobyli' líbyjský parlament, ten má odovzdať právomoci

Ozbrojenci z neoficiálnej Líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej bývalým generálom Chalífom Haftárom zaútočili v nedeľu na budovu parlamentu v Tripolise.

18.05.2014 23:01
debata (47)
Bývalý generál Chalíf Haftár. Foto: SITA/AP, Mohammed el-Shaiky
Chalíf Haftár, Líbya Bývalý generál Chalíf Haftár.

Poslanec Umar Bušáh informoval, že útočníci zablokovali ulice vedúce k parlamentu, budovu Všeobecného národného kongresu prehľadali a nakoniec ju podpálili. Poslancov predtým evakuovali. Hovorca LNA Muhammad al-Higází útok potvrdil a povedal, že operáciu sprevádzal ozbrojený odpor líbyjských bezpečnostných síl. V parlamente chcú podľa neho zadržať všetkých islamistov. Haftarove milície parlament vyzvali, aby zastavil prácu a odovzdal moc orgánu, ktorý by vypracoval návrh novej ústavy.

Útoku na parlament sa podľa CNN sa mala zúčastniť aj brigáda al-Qaaqaa, milícia z mesta Zintán, ležiaceho približne 130 km juhozápadne od Tripolisu, so sídlom v líbyjskej metropole. Spolu s nimi sa údajne od bojov zapojili aj ďaľšie dve milície zo Zintánu. Ozbrojené skupiny vo svojom stanovisku píšu, že „začuli volanie vlasti, ktorú potrebujú zachrániť pred politikmi, zneužívajúcimi svoje postavenie.“

Podľa agentúry AP bolo 20 zákonodarcov a funkcionárov unesených. Podľa nemocničných zdrojov bol jeden človek zabitý a deväť osôb bolo zranených.

Hovorca milícií v nedeľu neskoro večer prečítal vyhlásenie, podľa ktorého skupina založila 60-členné Ústavodarné zhromaždenie, ktoré má prevziať právomoci parlamentu. Vláda má pôsobiť v núdzovom režime, uviedol hovorca bez ďalších podrobností. Ubezpečil však, že nedeľný útok na parlament nie je prevrat, ale boj z vôle ľudu. Samozvaná „národná armáda“ tiež odmietla nedávne vymenovanie Ahmada Mítíka predsedom prechodnej vlády.

Podľa nemenovaného bezpečnostného zdroja príslušníci LNA zaútočili aj na neďalekú vojenskú základňu, ktorú kontrolujú islamisti. Výbuchy a streľba sa ozývajú aj z ďalších častí líbyjského hlavného mesta.

Zničený sklad po piatkových stretoch... Foto: Reuters, Esam Omran Al-Fetori
Líbya, Benghází Zničený sklad po piatkových stretoch neoficiánej armády s islamistickými milíciami v Benghází.

Haftárova armáda za pomoci delostrelectva aj helikoptér bojuje proti islamistom aj v meste Benghází na východe krajiny. Líbyjské centrálne úrady podľa Haftára nie sú schopné zasiahnuť proti islamistickým skupinám. Vyhlásil, že v boji bude pokračovať, kým Líbyu nevyčistí od teroristických skupín. Centrálna vláda v Tripolise považuje jeho vojenskú operáciu za pokus o puč. V Benghází v bojoch medzi LNA a militantmi zo skupiny Ansar aš-Šariá zomrelo už najmenej 79 ľudí a 141 bolo zranených. Generál Haftár sa v roku 2011 podieľal na bojoch, ktoré zvrhli vtedajšieho prezidenta Muammara Kaddáfího.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Benghází #nepokoje #milície