Obsadenie parlamentu milíciami je podľa Tripolisu pokus o puč

Líbyjská vláda v pondelok označila za pokus o štátny prevrat útok milícií bývalého povstaleckého generála Chalífa Haftara na líbyjský parlament. Haftar v pondelok svojim ľuďom nariadil rozmiestniť sa po Tripolise, ale predseda parlamentu Núrí abú Sahmajn požiadal skupinu islamistických milícií, aby zmobilizovala svojich ľudí proti Haftarovi.

19.05.2014 14:49 , aktualizované: 15:10
Líbya, Tripolis, nepokoje, boje Foto: ,
Dym nad budovou parlamentu v Tripolise po nedeľných bojoch, v ktorých boli použité protilietadlové delá a granátomety.
debata (11)

Ako oznámila agentúra AP, k chaosu, ktorý zavládol v Líbyi, prispela ešte extrémistická skupina hlásiaca sa k al-Káide, ktorá pohrozila, že bude bojovať proti Haftarovým jednotkám.

Haftarove milície v nedeľu fakticky zákonodarné zhromaždenie rozpustili a založili vlastný šesťdesiatčlenný zbor, ktorý má prevziať právomoci parlamentu. Vláda má pôsobiť v „núdzovom režime“. V Tripolise potom vypukli boje medzi príslušníkmi súperiacich skupín, ktoré si podľa vládneho hovorcu vyžiadali dvoch mŕtvych a 55 zranených. Haftarovi ľudia potom budovu parlamentu opustili a neskôr boli hlásené boje z okolia cesty vedúcej k letisku. Do pondelkového rána potom utíchli.

Úrady sa snažia vytvoriť dojem, že je v krajine znovu pokoj. Ministerstvo školstva napríklad poprelo, že stredné školy odvolali termín záverečných skúšok, a vyzvalo študentov, aby prišli do škôl.

Haftar podľa AP vyzval svojich ľudí, aby zaujali pozície v hlavnom meste. Tvrdí, že jeho cieľom je vysporiadať sa s islamistami, ktorí po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího ovládajú časti krajiny a bránia jej obnove vyvolávaním sporov. Podľa AP za ním stojí aspoň časť týchto milícií pôsobiacich na východe Líbye a tiež jedna z najväčších skupín v Tripolise.

Abú Sahmajn, ktorý sa prikláňa k islamistickým politickým kruhom, však požiadal skupinu, ktorá si hovorí Líbyjský centrálny štít, aby zmobilizovala svojich ľudí k obrane proti Haftarovi. Táto skupina má svoje sídlo vo stredolibyjskej Misuráte. Do bojov chce vstúpiť aj extrémistická skupina Lvi monoteizmu, ktorá sa hlási k al-Káide. „Začali ste bitku, ktorú prehráte,“ povedal jej zástupca na videu. Násilnosti v Líbyi trvajú od piatka a o život pri nich prišlo osem desiatok ľudí.

Vo východolíbyjskom Benghází v noci na pondelok neznámi útočníci ostreľovali raketami miestne medzinárodné letisko, ktoré bolo už v piatok z bezpečnostných dôvodov uzavreté. Podľa agentúry Reuters sa boje medzi jednotkami generála Haftara a islamistami rozpútali najmenej v dvoch štvrtiach.

Saudská Arábia uzavrela svoje veľvyslanectvo aj konzulát v Tripolise a stiahla všetkých diplomatov. Vo vyhlásení veľvyslanca sa uvádza, že dôvodom je zlá bezpečnostná situácia a že personál do Rijádu prepravilo súkromné ​​lietadlo. Hovorca šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej vyhlásil, že úniu „zhoršovanie situácie v Líbyi znepokojuje“. Michael Mann tiež vyzval všetky zúčastnené strany, aby sa zdržali násilia a spolupracovali v prospech obnovy Líbye. Už minulý týždeň uzavrelo svoje veľvyslanectvo Alžírsko.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #islamisti #milície #Chalíf Haftar