Bývalý srbský veliteľ vystúpil v Haagu na obranu Mladiča

Pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY ) v Haagu prvýkrát vystúpili svedkovia obhajoby v procese s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom.

19.05.2014 17:13
Ratko Mladič Foto: ,
Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič
debata (11)

Obhajoba povolala ako prvého bývalého vojenského veliteľa slúžiaceho pod Mladičovým velením, ktorý pred súdom odmietol, žeby jeho muži počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995 úmyselne strieľali na civilistov, opísala agentúra Reuters.

Šesťdesiattriročný srbský dôstojník Mile Sladoje tvrdil, že vojaci počas obliehania Sarajeva „len bránili“ svoje pozície okolo mesta a nikdy nemieril cielene na civilistov. „Nikdy sme nedostali ani nedali príkazy útočiť na civilistov“ v Sarajeve, vyhlásil Sladoje. Armáda Bosny a Hercegoviny na ne vraj vtedy útočila z civilných pozícií. „Neexistovalo jediné miesto, kde by nebol nejaký vojenský útvar alebo objekt,“ povedal. Mladičove jednotky tak údajne len reagovali na „nepriateľskú streľbu“ z týchto pozícií.

Sedemdesiatdvaročný Ratko Mladič je obžalovaný z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a z genocídy. Hrozí mu za to doživotné väzenie. Je mu pripisovaná predovšetkým zodpovednosť za masaker v Srebrenici a za ostreľovanie Sarajeva, pri ktorom zahynulo vyše 11.500 ľudí, väčšinou moslimov . Bývalý generál všetky obvinenia odmietol.

Obhajoba chce celkom predvolať 336 svedkov. Na ich vypočutí bude vyčlenených 207,5 hodiny, čo je rovnaké množstvo času, ako mala predtým pre svojich svedkov a predloženie dôkazov obžaloba. Ako uviedol už skôr Mladičov advokát Branko Lukić, v prospech väzneného bosnianskosrbského generála bude svedčiť aj 122 ľudí, ktorí už predtým svedčili v procese s niekdajším politickým vodcom bosnianskych Srbov Radovanom Karadžičom.

Súd s Ratkom Mladičom sa začal 16. mája 2012. Prokuratúra predvolala celkom 164 svedkov, zhruba rovnaké množstvo ľudí odovzdalo súdu svoje svedectvo v písomnej podobe. Mladiča zadržali 26. mája 2011 v srbskej dedine Lazarev, predtým dlhé roky unikal spravodlivosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #ICTY #Ratko Mladič