V odeskom dome, kde si stret vyžiadal 48 obetí, bol chloroform

V odeskom Dome odborov, kde 2. mája pri strete proruských a proukrajinských aktivistov prišlo o život takmer 50 ľudí, našli vyšetrovatelia chloroform. Podľa denníka Ukrajinská pravda o tom v pondelok informoval náčelník hlavnej vyšetrovacej správy ukrajinského ministerstva vnútra Vitalij Sakal.

19.05.2014 18:12
Odesa, Ukrajina Foto: ,
Proukrajinskí podporovatelia počas stretu v Odese.
debata (113)

„V sutinách a v sadziach, ktoré boli odobraté pri prehliadke priestorov Domu odborov, bola objavená látka identifikovaná ako chloroform. Všetci ju poznajú, využíva sa pri chirurgických zákrokoch. Ako sa v Dome odborov ocitla, teraz vyšetrujeme,“ oznámil Sakal.

Stret, z ktorého vyprovokovania sa obviňujú obe strany, si vyžiadal 48 obetí na životoch. Z toho 32 ľudí zomrelo pri požiari Domu odborov. Doteraz sa hovorilo o tom, že vo väčšine prípadov išlo o otravu oxidom uhoľnatým, nie nejakú jedovatú látkou.

„Vdychovanie výparov chloroformu vedie k zastaveniu dýchania, čo sa stalo v tomto prípade – taký je záver expertízy. Tých 32 ľudí zomrelo nie kvôli vysokej teplote, ale v dôsledku pôsobenia neznámej látky, zástavy srdca a udusenia,“ uviedol Sakal.

Dodal, že zmes obsahujúca chloroform bola v budove zrejme už niekoľko dní. Experti vysvetľujú, že ak je vo vzduchu prítomná dlhší čas, stáva sa z nej nebezpečná látka. "A nie je ju ani potrebné zahrievať, jej vdychovanie vedie k nenapraviteľným dôsledkom pre zdravie, " povedal.

Informoval tiež, že ukrajinské úrady požiadali Izrael o poskytnutie kvalifikovaných špecialistov, ktorí by vďaka svojim skúsenostiam mohli pomôcť pri vyšetrovaní tejto udalosti.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Odesa #proruskí separatisti #proukrajinskí aktivisti #chloroform