Najbohatší Ukrajinec protestuje proti separatistom

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovi za jeho protestnú akciu proti separatizmu pohrozili znárodnením. Vraj má ísť o trest za neplatenie daní do rozpočtu separatistov, podrobnosti však rebeli neuviedli.

20.05.2014 14:57
Rinat Achmetov Foto:
Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov.
debata (37)

Miliardár vo svojich podnikoch napoludnie usporiadal krátky výstražný štrajk proti separatistom a na futbalovom štadióne v Donecku dvadsaťminútovú demonštráciu za jednotnú Ukrajinu. Dal tiež jasne najavo, že je proti tzv. Doneckej ľudovej republike, ktorú vzbúrenci vyhlásili.

„V súvislosti s neochotou regionálnych oligarchov platiť dane do rozpočtu Doneckej ľudovej republiky sa rozhodlo o začatí znárodňovania,“ uviedol vodca doneckých separatistov Denis Pušilin podľa denníka Ukrajinská pravda. „Achmetov si vybral. Bohužiaľ , je to voľba proti ľudu Donbasu. Platenie daní Kyjevu znamená financovanie teroru v Donbase,“ dodal.

Miliardárov krok by podľa agentúry AFP mohol znamenať obrat v ukrajinskej kríze iba päť dní pred nedeľnými prezidentskými voľbami. Achmetov totiž až doteraz dokázal zdatne lavírovať medzi prozápadnou vládou v Kyjeve a proruskými separatistami, ktorí ovládli značnú časť Doneckej a Luhanskej oblasti na ruskojazyčnom východe krajiny. Miliardárov príklon na jednu stranu by mohol mať vážne následky na východe Ukrajiny, kde je najväčším zamestnávateľom a tiež vlastní futbalový klub Šachťor Doneck, ktorého fanúšikovia tiež zohrávajú vážnu úlohu v regióne Donbasu, považovanom za priemyselné srdce Ukrajiny.

Achmetov už minulý týždeň vyslal do ulíc nepokojného Mariupolu na juhovýchode Ukrajiny hliadky svojich zamestnancov. Akcie podľa ukrajinských médií zabrali; napriek varovaniu od svojich kritikov oligarcha dokonca uzavrel písomnú dohodu so zástupcami separatistov, ktorí sa zaviazali k odzbrojeniu.

Teraz zjavne voči separatistom pritvrdil. „Obyvatelia už majú dosť života v strachu a hrôzy. Sú unavení z toho, že sa po nich môže na ulici strieľať, že sa tu prechádzajú ľudia s automatickými zbraňami a granátometmi. Mestá sú dejiskom banditizmu a plienenia. Čo urobili (separatisti) pre náš región? Koľko pracovných miest vytvorili bojujú s našimi občanmi, bojujú proti Donbasu. Je to genocída Donbasu!“ posťažoval sa vo svojej výzve Achmetov, ktorého majetok časopis Forbes odhadol na viac ako 12 miliárd dolárov.

Otázka však podľa AFP znie, či výzva k pokojným protestom proti separatistom neprišla príliš neskoro v situácii, ktorá sa na východe Ukrajiny zhoršuje každým dňom.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #Rinat Achmetov