Pri útokoch v Sýrii zomrelo 23 ľudí, z toho osem detí

Pri útoku raketou zem-zem v noci na v utorok zomrelo v sýrskom meste Mará 13 ľudí, z toho osem detí.

20.05.2014 16:31
Sýria, vojna, Foto: ,
Ľudia prehľadávali ruiny domu v obci Mará, ktorý sa stal obeťou raketového útoku.
debata (4)

Raketa, ktorú údajne vypálila sýrska armáda, dopadla na rezidenčnú štvrť v tomto meste ovládanom povstalcami. V neďalekom meste Azáz potom letecké údery usmrtili celkom desať ľudí. Podľa agentúry AP o tom informovali sýrski opoziční aktivisti.

Mará leží asi 25 kilometrov severne od Halabu. Podľa miestneho aktivistu Abú Hasana sa útok odohral v noci, keď ľudia spali. Medzi mŕtvymi je vraj aj desať členov jednej rodiny – sedemdesiatročný muž, jeho štyridsaťročná žena a ich osem detí. Ako Hasan dodal, nevie o žiadnych bojoch, ktoré by sa v súčasnej dobe v oblasti odohrávali. Najbližšia vojnová fronta je vraj vzdialená asi 25 kilometrov. Útok v mestách Mará a Azáz potvrdila aj exilová mimovládna organizácia SOHR.

Podľa organizácií na ochranu ľudských práv i podľa opozičných aktivistov používa sýrska armáda pri útokoch na oblasti ovládané rebelmi často zbrane, ktoré nie je možné presne zacieliť. O život tak väčšinou prichádza veľa civilistov.

Sýrska opozícia v utorok tiež oznámila, že v krajine došlo k ďalšiemu útoku jedovatým chlórom. Armáda bomby naplnené touto smrtiacou látkou údajne zhodila v pondelok na dedinu Kfar Zaíta a usmrtila jedného štrnásťročného chlapca. Na internete sa objavilo aj video, na ktorom sú vidieť muži a deti ošetrovaní po útoku v poľnej nemocnici. Autenticitu týchto záberov však nešlo nezávisle overiť, poznamenala agentúra Reuters.

Rovnaká dedina v centrálnej provincii Hamá sa údajne stala terčom chemického útoku už v polovici apríla. Ľudia mali vtedy po útoku dýchacie ťažkosti a dusili sa. Nálety nad oblasťou zanechali hustý dym, informovala opozícia.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) v pondelok informovala, že viac než trojročné krviprelievania v Sýrii si vyžiadalo už vyše 160-tisíc obetí. Medzi 162 402 mŕtvymi je takmer 54-tisíc civilistov a z nich viac ako 8-tisíc boli deti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #vojna #chemické zbrane