Výbuchy bômb v Nigérii usmrtili najmenej 118 ľudí

Najmenej 118 mŕtvych a desiatky zranených si v utorok vyžiadali výbuchy v centre nigérijského mesta Jos, kde zatiaľ neznámi útočníci odpálili dve bomby uložené v automobiloch na rušnej autobusovej stanici a trhovisku.

20.05.2014 22:26 , aktualizované: 23:02
debata (2)

O udalosti, z ktorej podozrievajú nábožensko-extrémistickú skupinu Boko Haram, informovala hovorkyňa miestnej polície. Podľa svedkov bomby vybuchli pol hodiny po sebe, pričom druhá z nich zabila i niekoľko záchranárov. Nigérijský prezident Goodluck Jonathan útok odsúdil a ubezpečil, že jeho vláda je naďalej „plne odhodlaná zvíťaziť vo vojne proti teroru“.

Islamisti z Boko Haram na seba v apríli upozornili únosom stoviek školáčok na severovýchode krajiny, kde už roky vedú protivládne povstanie. Jos ležiaci v strednej časti Nigérie bol ich útokov v poslednom období ušetrený, na Vianoce v roku 2011 však v meste odpálili nálože na troch miestach vrátane kostola. Správne centrum štátu Plateau je súčasťou takzvaného Stredného pásma, ktoré oddeľuje prevažne kresťanský juh od väčšinovo moslimského severu krajiny. Skupine Boko Haram je pripisovaný taktiež aprílový bombový útok na okraji hlavného mesta Abuja, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bomby #Nigéria