V českej metanolovej kauze padli dva doživotné tresty

Krajský súd v Zlíne uložil údajným miešačom metanolovej zmesi Tomášovi Krepelovi zo Zlína a Slovákovi Rudolfovi Fianovi za všeobecné ohrozenie doživotné väzenie.

21.05.2014 15:11
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Informuje o tom portál České noviny. Tresty dostalo za všeobecné ohrozenie a tiež za prípravu a účasť na ohrození aj ďalších osem obžalovaných mužov v hlavnej, takzvanej zlínskej vetve metanolovej kauzy, ktorí podľa štátneho zástupcu jedovatý alkohol distribuovali. Zomrelo kvôli nemu päť desiatok ľudí. Rozsudok nie je právoplatný .

„Ide o vec, ktorá mala pre celú Českú republiku fatálne následky. Toľko úmrtí v rámci jednej trestnej činnosti som nezaznamenal a myslím, že v histórii justície také hrozné následky zaznamenané neboli,“ uviedol predseda senátu Radomír Koudela. Obžalovaných podľa neho usvedčuje viacero priamych i nepriamych dôkazov. „Tresty vzhľadom na hrozné následky nemožno považovať za mimoriadne prísne či dokonca drastické,“ doplnil Koudela. Dodal, že vysoké tresty majú okrem iného odradiť budúcich páchateľov podobné trestnej činnosti.

Všetci odsúdení podľa súdu museli vedieť, že nekalou prípravou alkoholických nápojov a následne ich predajom môžu spôsobiť mnohým ľuďom vážne poškodenie zdravia alebo aj smrť. Hlavnému distribútorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi zo Zlínska, ktorý pomohol prípad objasniť, súd za všeobecné ohrozenie uložil 15 rokov väzenia. Podľa obžaloby sa rovnakého činu dopustil aj ďalší distribútor Martin Jirout z Trutnovska, ktorého za podiel na metanolovej kauze senát potrestal 16 rokmi za mrežami.

Konateľ firmy dostal 21 rokov

Zvyšných šesť predajcov kontaminovaného alkoholu súdených v Zlíne dostalo tresty od osem do 21 rokov. Boli pritom obžalovaní z ohrozovania zdravia škodlivými potravinami, päť z nich so sadzbou päť až 12 rokov, šiestemu hrozilo až osem rokov. Súd im ale kvalifikáciu sprísnil na všeobecné ohrozenie. Najvyšší trest z tejto skupiny postihol konateľa firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Přerovska, ktorý má stráviť vo väzení 21 rokov. Podnikateľ Libor Vanderka z Kroměřížska dostal len o pol roka nižší trest. Súd vzal do úvahy fakt, že otrávený alkohol distribuovali aj po vypuknutí metanolovej aféry.

Troch Zlínčanov, robotníka Aleša Svobodu, podnikateľov Alexandera Jordána a Martina Cekotu, súd potrestal pobytom za mrežami v dĺžke 12, 13 a 13,5 roka. Robert Sedlařík, konateľ firmy Verdana, ktorá bola distribútorom Likérky Drak, dostal za prípravu všeobecného ohrozenia súhrnný trest aj za skôr súdený daňový únik v celkovej výške osem rokov. Koláčka, Jirouta a Vanderku, ktorí boli stíhaní na slobode, vzal súd hneď po vynesení rozsudku do väzby, kde už boli Fiano, Křepela a Vacula. Sedlařík je vo výkone trestu za spomínaný daňový únik.

Křepela aj Fiano vinu v stredu opäť popreli. Obaja sa rovnako ako zvyšní obžalovaní okrem Vaculu, Slobodu a Sedlaříka, ktorí sa nevyjadrili, proti rozsudku odvolali. Štátny zástupca Roman Kafka si ponechal lehotu na podanie odvolania. Pre Fiana s Krepelom žiadal doživotie, pre Vaculu 20 a Jirouta 16 rokov. Ostatným ale navrhol za ohrozovanie zdravia škodlivými potravinami tresty len od 5,5 do 8,5 roka.

Vacula tvrdí, že bol podvedený. Spolupracuje s políciou

Vacula sa od začiatku skutku priznal a s políciou spolupracuje. Tvrdil, že bol zákerne podvedený Fianom a Krepelom, ktorí mu dodali otrávený lieh. Na súde nešťastie ľutoval a ospravedlnil sa poškodeným. To isté urobili aj Jirout a Sloboda, ktorí obchody s nezdaneným alkoholom priznali. Jordan a Cekota vinu odmietli, Sedlařík, ktorého vinou vďaka zásahu polície a colníkov v jeho sklade nikto metanol nevypil, vraj konal v dobrej viere. Koláček sa poškodeným ospravedlnil, hoci vraj nevie, ako sa „to“ mohlo stať, Vanderka zase "nevedel, čo k tomu povedať " .

Podľa obžaloby majiteľ firmy na výrobu autokozmetiky z Řitky pri Prahe Křepela zaobstaral na prelome augusta a septembra 2012 päť tisíc litrov metylalkoholu aj priestory v Opave a pomohol Fianovi, ktorý bol obchodným zástupcom Křepelovej firmy Carlogic, namiešať zmes s objemom 10-tisíc litrov tvorenú z metanolu a zo zvyšnej časti z etanolu. Celú ju odovzdali v Podkopnej Lhote v Zlínsku robotníkovi Vaculovi, ten zmes ďalej distribuoval.

Metanolové aféra sa začala 3. septembra 2012, kedy v Havířove zomrel prvý človek. Obžaloba postihuje len obdobie do konca roka 2012. Hlavným aktérom kladie za vinu 38 mŕtvych a ďalších 79 intoxikovaných vrátane ľudí s trvalo poškodeným zdravím. Prokurátor ju podal na 31 ľudí. Sedem ďalších z takzvanej ostravskej vetvy by mali súdiť aj v Zlíne, zvyšné prípady dostali okresné súdy po celom Česku.

Doživotie je najprísnejší trest, ktorý pozná české právo, súdy ho udeľujú prakticky len za mimoriadne brutálnu skutky alebo viacnásobné vraždy. Podľa štatistiky Väzenskej služby si vlani odpykávalo v Česku doživotný trest 46 odsúdených.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #metanol