Liek na rakovinu z Česka je vo finálnej fáze testovania

Biotechnologická firma Sotio českého miliardára Petra Kellnera prekročila dôležitý míľnik. Prijatím prvého pacienta sa začala tretia, vrcholná fáza klinického testovania lieku na rakovinu prostaty, ktorý vyvíja. Do medzinárodnej štúdie nazvanej Viable zaradia približne 1 170 ľudí z Európy, USA a Ruska.

22.05.2014 15:38
lekár, vyšetrenie, diagnóza. chorobopis Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Informuje o tom server IDnes.cz. „V modernej histórii je to vôbec prvýkrát, čo do takejto fázy klinického vývoja vstúpila firma z Českej republiky,“ povedal Richard Kapsa, riaditeľ komunikácie Sotio.

Sotio už niekoľko rokov pracuje na novej vakcíne na liečbu prostaty, označuje ju zatiaľ skratkou DCVAC/PCA. Liek sa vyrába z takzvaných dendritických buniek, tie sú súčasťou imunitného systému človeka. Bunky sa odoberajú pacientovi, vakcína sa vyrába chorému „na mieru“ a v tele vyvoláva imunitnú reakciu proti nádorovému bujneniu.

Vakcína musí ako každý nový liek prejsť tromi fázami klinického hodnotenia. Zatiaľ má za sebou dve fázy, na ktorých sa zúčastnilo niekoľko stoviek pacientov v rôznych štádiách rakoviny prostaty. Tretia, najrozsiahlejšia a najnákladnejšia fáza klinického testovania sa vykonáva v nemocniciach celkovo dvadsiatich štátov. Cieľom je overiť účinnosť a bezpečnosť vakcíny, ktorá sa bude podávať ako doplnok k štandardnej chemoterapii u mužov s metastatickým karcinómom.

„Kým chemoterapia prechodne znižuje množstvo nádorových buniek, liečba pomocou prípravku DCVAC/PCA môže vyvolať imunitnú reakciu namierenú proti nádorovým bunkám. Môže ich ďalší rast spomaliť alebo držať pod kontrolou. Štúdia bude overovať hypotézu, že kombinácia týchto dvoch druhov terapií má synergický účinok a vedie k predĺženiu života liečených pacientov,“ uviedol Radek Spíšek, riaditeľ Sotio pre vedu a výskum.

Do štúdie budú zaradení aj pacienti zo Slovenska

Vôbec prvý pacient bol do štúdie zaradený v Maďarskej vojenskej nemocnici v Budapešti. Postupne pribudnú ďalší chorí v ​​Belgicku, Bulharsku, Českej republike, Francúzsku, Chorvátsku, Taliansku, Maďarsku, Nemecku, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Srbsku, Španielsku, Švédsku, Turecku, USA a Veľkej Británii.

„Prvé lekárske centrá boli už do štúdie zapojené, zaraďovanie prvých pacientov sa začne v najbližších týždňoch,“ spresnil Kapsa.

Generálny riaditeľ Sotio a minoritný podielnik Kellnerovej skupiny PPF Ladislav Bartoníček označil začatie tretej fázy klinického testovania nového lieku za prelomovú udalosť pre celú českú vedu.

„Vďaka spoločnosti Sotio a jej spolupráce s českými univerzitami a fakultnými nemocnicami prvýkrát v modernej histórii dochádza k tomu, že výsledky mnohých rokov výskumu českých vedcov v odbore medicíny sú korunované treťou fázou globálnej klinickej štúdie vedenej českou firmou. Sotio je tiež prvou spoločnosťou z regiónu strednej a východnej Európy, ktorá začala fázu III klinických štúdií v oblasti bunkovej imunoterapie,“ doplnil.

Jeho slová potvrdil aj Jiří Vorlíček, predseda Českej onkologickej spoločnosti: „Je to jednoznačne úspech, hoci to ešte nemusí znamenať víťazstvo. Určite to ale predstavuje nádej, že môže ísť o účinný liek,“ dodal Vorlíček.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #rakovina prostaty #Petr Kellner