Svetoví lídri odsúdili puč v Thajsku, žiadajú návrat k demokracii

Medzinárodné spoločenstvo ostro skritizovalo vojenský puč v Thajsku, kde vo štvrtok prvýkrát začal platiť zákaz nočného vychádzania.

23.05.2014 08:32 , aktualizované: 09:15
Thajsko, vojak, puška, zbraň Foto: ,
Thajskí vojaci
debata (13)

Armáda zároveň pozastavila platnosť ústavy ako aj činnosť dočasnej vlády, zadržala politikov a zakázala verejné zhromaždenia. Cieľom je podľa nej ukončiť niekoľkomesačnú politickú krízu v krajine. Americký minister zahraničia John Kerry však uviedol, že „niet ospravedlnenia“ pre takéto konanie a pohrozil zároveň pozastavením niekoľko miliónovej bilaterálnej pomoci. Rovnakého názoru sú aj ďalší svetoví lídri.

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vojenský prevrat odsúdili, zatiaľ čo japonský rezort diplomacie ho označil za „poľutovaniahodný“. Hovorca šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej zdôraznil, že je dôležité uskutočniť „dôveryhodné voľby tak rýchlo, ako to len pôjde“. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun tiež vyjadril vo veci znepokojenie a vyzval na „promptný návrat k ústavnej, civilnej a demokratickej vláde“. V podobnom zmysle sa vyjadrila aj Británia, informuje britská BBC.

Thajská armáda oznámila puč vo štvrtok. Do čela takzvanej vojenskej rady, ktorá bude viesť krajinu až do nasledujúcich volieb, sa postavil jej šéf generál Prajuth Čan-oča. Podľa jeho slov bude Senát a všetky súdy naďalej pracovať v doterajšom režime, činnosť dolnej komory parlamentu je však pozastavená. Armáda tiež zakázala vysielanie bežných programov v rozhlase a televízii, ktoré môžu odteraz vysielať len armádne materiály. Nové voľby sa majú konať 20. júla, pre nepokojnú situáciu ich uskutočnenie však nie je isté.

Thajská armáda si po prevrate predvolala zvrhnutú vládu

Thajská armáda si na piatok predvolala celú zvrhnutú vládu a členov politicky vplyvnej rodiny Šinavatrovcov, ktorá stojí v samotnom centre dlhodobého thajského konfliktu. Zároveň armáda zakázala 155 ľuďom, vrátane politikov a aktivistov, vycestovať z krajiny.

Ako informovala agentúra Reuters, predvolanie už poslúchla thajská expremiérka Jinglak Šinavatrová a dorazila do vojenského komplexu v Bangkoku.

Šinavatrová musela z úradu premiérky odstúpiť 7. mája po tom, čo ju ústavný súd uznal vinnou zo zneužitia moci. Predbežným predsedom vlády sa stal člen jej kabinetu Niváttumrong Búnsongpajsan, ktorého však zosadila vo štvrtok armáda.

Zatiaľ nie je jasné, prečo si armáda predvolala viac ako stovku ľudí vrátane zvrhnutého premiéra a niekoľkých členov rodiny Šinavatrovcov. Armáda uviedla, že chce týmto krokom „udržať mier a vyriešiť problémy krajiny“.

K dispozícii zatiaľ nie sú ani informácie, koľko z predvolaných sa skutočne dostavilo alebo ešte dostaví do vojenského komplexu v Bangkoku, keďže nie je jasné, aké má armáda zámery, napísala agentúra AP.

Podľa novinárov prítomnosť armády v piatok v Bangkoku prakticky nebadať. Ulice sú prázdnejšie ako obvykle, ale stále plné predavačov aj ľudí smerujúcich do práce. V noci platil zákaz vychádzania a neobjavili sa žiadne správy o násilnostiach.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #puč #Jinglak Šinavatrová #prevrat