Thajská armáda zatkla zosadenú premiérku Šinavatrovú

Thajská armáda v piatok zatkla zosadenú premiérku Jingluck Šinavatrovú ako aj členov jej rodiny.

23.05.2014 18:24
Thajsko, Jinglak Šinavatrová Foto: ,
Jinglak Šinavatrová.
debata (5)

Stalo sa tak len deň po tom, ako vojenské vedenie krajiny prevzalo moc v krajine. „Zatkli sme Jingluck, jej sestru aj jej švagra,“ cituje agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa tamojšej armády. Ako dodal, ich zadržanie „nepotrvá viac ako týždeň“ a ide len o snahu o „upokojenie situácie v krajine“.

Hlavný thajský Generál Čan-oča oznámil vojenský puč vo štvrtok ráno a informoval, že ozbrojené sily preberajú kontrolu nad vládou v krajine. Uviedol, že armáda nastolí v Thajsku poriadok a nariadi politické reformy. Armáda už v utorok vyhlásila výnimočný stav pre neschopnosť rivalov na thajskej politickej scéne zastaviť protesty a politickú krízu.

Kríza eskalovala, keď ústavný súd nedávno rozhodol, že expremiérka Šinavatrová porušila ústavu a už viac nemôže zastávať svoju funkciu. Verdikt a vymenovanie Nivatthamronga Boonsongphaisana z vládnej strany za dočasného premiéra ešte viac vystupňoval napätie v politicky hlboko rozdelenej krajine. Nové voľby sa majú konať 20. júla, pre nepokojnú situáciu ich uskutočnenie však nie je isté.

Kríza, ktorá sa začala v novembri, si vyžiadala 28 obetí a stovky zranených. Thajsko sa zmieta v politickej nestabilite už viac než sedem rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Thajsko