Slováci nezastavili v Británii adopciu svojich detí párom mužov

Rodičia zo Slovenska nedokázali vo Veľkej Británii zabrániť tomu, aby ich dvoj a štvorročného syna adoptoval tamojší homosexuálny pár.

24.05.2014 20:05
debata (155)

Informoval o tom server BBC. Deti boli ponúknuté na adopciu kvôli obavám, ktoré vyvolával spôsob výchovy ich slovenskými rodičmi rómskeho pôvodu. Tí ale varovali, že deti budú vyrastať v odtrhnutí od svojej rodiny a koreňov. Prípad sa dostal pred britský vrchný súd.

Počas rokovaní zaznelo, že starší súrodenci oboch chlapcov mali problémy s dochádzkou, zostávali bez dozoru, občas sa objavovali vonku špinaví a zanedbaní a ich otec vraj pripustil, že ich bil.

Sudkyňa dospela k záveru, že rodičia nie sú schoptní svoj ​​spôsob výchovy detí zmeniť, a rozhodla, že obaja malí chlapci by mali byť adoptovaní. Adopcia by sa však mala uskutočniť „citlivo vzhľadom k ich potrebám a identite“.

Rodičia, ktorí sú podľa britských médií katolíckeho vyznania a rómskeho pôvodu, ale tvrdia, že súčasný plán nechať deti vychovávať párom dvoch mužov toto nespĺňa. Uvádza, že katolícki biskupi na Slovensku sobáše osôb rovnakého pohlavia odsúdili a rómska komunita homosexualitu neuznáva. Úrady v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka obvinili zo sociálneho inžinierstva, pretože sa vraj ich deti pokúša premeniť na anglických príslušníkov strednej triedy.

Podľa Rodinného súdu, ktorý je súčasťou vrchného súdu Anglicka a Walesu, však dvojica nemá na odvolanie žiadny právny základ. Predseda Rodinného súdu James Munby pritom podľa BBC konštatoval, že záležitosti musia posudzovať podľa anglického práva a s ohľadom na „zásady slušných mužov a žien v súčasnej anglickej spoločnosti“. Slovenská dvojica sa odvoláva na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Zahraniční Slováci #adopcie #LGBTI+