Streľba v Bruseli má štvrtú obeť, dve boli z Izraela

Osoba ťažko zranená pri sobotňajšej streľbe v židovskom múzeum v Bruseli zomrela a stala sa štvrtou obeťou incidentu.

25.05.2014 09:46
Brusel, Múzeum, záchranári Foto: ,
Neznámy útočník zastrelil v sobotu v Bruseli štyri osoby.
debata (14)

Dve z nich boli Izraelčania. Oznámil to v nedeľu belgický denník Le Soir a izraelské ministerstvo zahraničia. Národnosť dvoch obetí ešte nie je známa rovnako ani motív. Strelec je stále na slobode.

"K obetiam patrí pár turistov z Tel Avivu, manželia mali zhruba 50 rokov. Dôverujeme tomu, že belgické úrady, najmä polícia a justícia, tento strašný čin osvetlia, " povedal hovorca ministerstva Jigal Palmor.

Premiér Benjamin Netanjahu už v sobotu večer streľbu označil za výsledok „trvalého podnecovania k nenávisti“ proti Židom a Izraelu. „Na európskej pôde neustále znejú ohovárania a klamstvá proti Izraelu, kým zločiny proti ľudskosti a vraždeniu v našom regióne sa ignorujú,“ povedal premiér.

Hovorkyňa bruselskej prokuratúry povedala, že o útočníkovi stále informácie chýbajú. Predtým polícia tvrdila, že strelec prišiel k múzeu, vstúpil dovnútra a začal strieľať. „O motíve vieme málo, možné je všetko,“ dodala hovorkyňa.

V sobotu bol síce zatknutý jeden človek, ktorý bol na mieste streľby v aute, ale teraz je považovaný za svedka. Le Soir píše, že strelec je teda stále na slobode a je ozbrojený. Nie je vraj známa jeho tvár a podľa všetkého je rozhodnutý zabíjať. V múzeu strieľal na dvoch miestach, medzi exponátmi a potom tiež vo vstupnej hale. Dve osoby, ktoré si tam práve prezerali letáky, zasiahol do tváre. Podľa denníka konal s rozhodnosťou teroristu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #streľba #múzeum