Líbyjský parlament v atmosfére anarchie potvrdil novú vládu

Líbyjský parlamentu cez víkend vyslovil dôveru vláde nového premiéra Ahmada Mítíka. Štyridsaťdvaročný podnikateľ sa tak stal piatym a zároveň najmladším líbyjským predsedom vlády po zvrhnutí diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Hlasovanie sa konalo v napätej atmosfére, za ktorou stojí boj o vplyv medzi politikmi a ozbrojencami, napísala agentúra AFP.

26.05.2014 08:28
Líbya, Tripolis, nepokoje, boje Foto: ,
Dym nad budovou parlamentu v Tripolise po nedeľných bojoch (18. mája), v ktorých boli použité protilietadlové delá a granátomety.
debata (2)

Zákonodarcovia o Mítíkovi hlasovali už na začiatku mesiaca na mimoriadne chaotickej schôdzi, po ktorej nebolo jasné, či bol Mítík zvolený, alebo nie. Napriek tomu ho predseda parlamentu vtedy vo funkcii potvrdil. Za Mítíkom stojí Moslimské bratstvo, jedna z najpočetnejších parlamentných frakcií, a proti jeho zvoleniu sa vtedy postavili niektorí neislamskí zákonodarcovia.

Mítík by mal krajinu doviesť k parlamentným voľbám, ktoré sa plánujú na 25. júna. V nedeľnom hlasovaní o dôvere dostal 83 z viac ako 90 prítomných poslancov. Hlasovanie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení v bývalom kráľovskom paláci na východe metropoly Tripolisu. Na sídlo parlamentu totiž pred týždňom zaútočili ozbrojené milície, ktoré legitimitu zákonodárneho zboru neuznávajú a požadujú jeho rozpustenie. Ich veliteľ, odpadlícky generál Chalíf Haftar, cez víkend pohrozil novým útokom, ak sa parlament zíde.

Osobitný vyslanec Európskej únie v Líbyi v nedeľu označil krízu v tejto severoafrickej krajine za najhoršiu od pádu Kaddáfího režimu. Krehkej vláde sa totiž nedarí zvládať brigády bývalých bojovníkov proti Kaddáfímu ani milície, ktoré majú teraz výrazný vplyv na dianí v krajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Moslimské bratstvo #islamisti #milície #nekojoke