Thajský kráľ formálne schválil vojenskú vládnu radu

Šéf armády a vodca štátneho prevratu Prajutch Čan-Oča bol v thajskom kráľovskom paláci schválený ako šéf vládnej vojenskej rady počas oficiálnej ceremónie, na ktorej sa však osobne nezúčastnil thajský monarcha, 86-ročný kráľ Pchúmipchona Adundét. Ako dodala agentúra Reuters, monarcha tak oficiálne posvätil štátny prevrat, ktorý armáda uskutočnila minulý týždeň.

26.05.2014 12:47
Thajsko, prevrat, Foto:
Šéf armády a vodca štátneho prevratu Prajutch Čan-Oča v pokľaku pred portrétom thajského monarchu.
debata (1)

„V záujme obnovy mieru a poriadku a v záujme jednoty krajiny kráľ poveril generála Prajutcha Čan-Oču vládou krajiny počínajúc týmto okamihom,“ uvádza sa v kráľovskom nariadení, ktoré citovala agentúra AFP. Kráľovská ceremónia, ktorá je dôležitou formalitou v krajine, kde monarchia zostáva najvýznamnejšou inštitúciou, sa začala o 10:49 miestneho času (05:49 SELČ). Dôvod tejto hodiny nebol vysvetlený, ale zrejme išlo o čas považovaný za astrologicky priaznivý. Podľa expertov sa vojenské prevraty v krajine spravidla udejú so súhlasom kráľovského paláca.

Armáda po tom, čo sa minulý týždeň chopila moci, zadržala desiatky ľudí, vrátane expremiérky Jinglak Šinavatrovej a vodcov protivládnych aj provládnych demonštrácií. Vodcu protivládnych protestov Sutchepa Tchaugsubana už prepustili na slobodu, uviedla v ponedlok agentúra AFP s odvolaním sa na jedného z jeho advokátov. Armáda Tchaugsubana ráno odovzdala civilnej justícii a tá ho prepustila na kauciu na slobodu, spresnila AFP.

Od nedele sa tiež šíria nepotvrdené správy, že na slobode už je aj Šinavatrová, ktorej rezignáciu demonštranti v čele s Tchaugsubanom od vlaňajšieho novembra žiadali. Expremiérka nakoniec musela odstúpiť po tom, čo ústavný súd tento mesiac konštatoval, že je vinná zo zneužitia moci, a jej vládu zvrhla minulý týždeň vo štvrtok armáda.

Vysoký vojenský predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že Šinavatrovej dovolili vrátiť sa domov a slobodne sa pohybovať a komunikovať. Zostáva však pod dohľadom armády. Junta vraj Šinavatrovú vyzvala , aby „pomohla udržiavať pokoj a poriadok a aby nespolupracovala s demonštrantmi ani so žiadnym politickým hnutím“. Prepustenie Šinavatrovej z vojenskej základne, kam bola v piatok generálov povolaná, potvrdil aj zdroj blízky expremiérke.

Šéf armády Prajutch Čan-Oča v pondelok prvýkrát od prevzatia moci prehovoril k národu. Sľúbil pevné presadzovanie práva, aby sa politická situácia mohla zlepšiť. Varoval, že nebude mať inú možnosť ako použiť silu, ak by v krajine opäť prepukli protesty. Thajčanov vyzval k pokoju a sľúbil im usporiadať voľby tak skoro, ako to bude možné. Žiadne termíny ale zatiaľ nespresnil. Ľuďom prisľúbil tiež to, že nájde riešenie problémov schém predaja ryže, čo bol jeden z dôvodov nespokojnosti obyvateľov s vládou Šinavatrovej.

Armáda sa chopila moci v krajine minulý štvrtok, aby ukončila šesť mesiacov trvajúce vlny často násilných protivládnych protestov. Armáda rozpustila Senát a zaviedla cenzúru médií. Komukoľvek, kto urazí monarchiu alebo poruší vojenské príkazy, hrozí, že sa pôjde pred vojenský súd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #vojenská rada