Pri bojoch o donecké letisko zahynulo údajne 35 povstalcov

Najmenej 35 povstalcov v Donecku na východe Ukrajiny v pondelok údajne zahynulo po tom, čo ukrajinskí vojaci zasiahli protitankovým granátom nákladné auto prevážajúce ranených z bojov na doneckom letisku.

26.05.2014 14:09 , aktualizované: 27.05.2014 07:05
Doneck, letisko Foto: ,
Dym stúpa nad medzinárodným letiskom v Donecku, ktoré obsadili v pondelok dopoludnia proruskí ozbrpojenci.
debata (304)

Oznámili to ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vodcu povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Pavla Gubareva. Podľa denníkau Ukrajinska pravda ukrajinské vládne síly pri bojoch v Donecku zlikvidovaly viac než 100 rebelov.

Podľa agentúry Interfax útok na letisko sa začal nadránom, keď do areálu dorazilo niekoľko desiatok ozbrojencov. V mene povstaleckej Doneckej ľudovej republiky vyzvali ukrajinských vojakov, aby letisko opustili. Z medzinárodných spojov mal Doneck odbavovať letecké linky z Dubaja, Mníchova a Kréty.

Nasledoval útok na letisko, pri ktorom povstalci použili veľkorážové guľomety, mínomety a granátomety. Podľa očitých svedkov sa intenzívne bojovalo aj v čase, keď nad pristávacou plochou krúžili civilné lietadlá.

Ukrajinská armáda odpovedala nasadením stíhacích a bombardovacích lietadiel a bojových vrtuľníkov. Podľa miestnych novinárov sa povstalcom jeden vrtuľník podarilo zostreliť. Nebo nad Doneckomk križovali okrem iného stíhacie lietadlá Su – 27. Nad letiskom stúpal čierny dym a v okolí sa rozliehali výstrely zo samopalov.

Denník Ukrajinská pravda napísal, že ukrajinské velenie začalo v Donecku „protiteroristickú operáciu", čo je termín používaný Kyjevom pre akcie namierené proti ozbrojeným vzbúrencom. Povstalci dostali ultimátum, aby zložili zbrane a vzdali sa armádnym jednotkám. Keďže to odmietli, začali vojská s podporou letectva útok. Po výstražnej paľbe z lietadla Su – 27 zasadilo vzbúrencom niekoľko leteckých úderov lietadlo MiG – 29, uviedol ukrajinský denník. Armáda zničila niekoľko palebných postov separatistov a akcie si vyžiadali obete, napísal bez ďalších podrobností.

Proruskí ozbrojenci so zbraňami v okolí...
Proruskí ozbrojenci so zbraňami v okolí...
+3Proruský ozbrojenec s tielkom so znakom...

Podľa televízie Espreso letecké údery vniesli do radov separatistov chaos. Keď sa do operácie zapojili výsadky ukrajinských parašutistov, časť povstalcov letisko vypratala a ukryla sa v okolitej civilnej zástavbe.

Avšak vedenie vzbúrencov podľa agentúry Interfax na Twitteri neskôr oznámilo, že „ľudová armáda Doneckej ľudovej republiky“ obnovila kontrolu nad letiskom a že letecké útoky vládnych síl sú zatiaľ prerušené.

Podľa povstaleckých vodcov, na ktorých informácie sa odvolávajú ruské médiá, počas dňa tri vrtuľníky ukrajinskej armády ostreľovali aj areál doneckého strojárenského závodu Točmaš. Najmenej jeden človek bol pritom zranený. O dôvodoch akcie sa médiá nezmieňujú. Dopravu v centre Donecka zablokovala polícia a prístupové cesty k letisku uzavreli. V meste nefunguje mobilná sieť.

Ukrajinská správa civilného letectva počas dňa oznámila, že donecké letisko Sergeja Prokofieva dočasne zastavuje prevádzku. Letoví dispečeri opustili riadiacu vežu a odmietli prevziať zodpovednosť za prevádzku. „Nad letiskom lietajú len vojenské lietadlá, a tie si robia, čo chcú,“ povedal agentúre Unian jeden z dispečerov.

Donecké letisko bolo terčom útoku povstalcov už niekoľkokrát. Jednotky armády a Národnej gardy útoky zatiaľ vždy odrazili, armádne hliadky boli v posledných týždňoch rozmiestnené v letiskovom termináli aj pozdĺž dráhy.

304 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #letisko proruskí separatisti