Doneck ovládol strach, po bojoch rátajú desiatky mŕtvych. Slaviansk je pod paľbou

Zrejme až päťdesiat obetí si od pondelka vyžiadali boje o donecké letisko a jeho okolie, ktoré prepukli len deň po voľbách ukrajinského prezidenta.

27.05.2014 12:30 , aktualizované: 18:46
Doneck Foto: ,
Požiarnici pri obhorenej hokejovej aréne v Donecku.
debata (449)

Očití svedkovia hovoria o desiatkach mŕtvych tiel zasiahnutých črepinami granátov a paľbou velkorážných zbraní. Doneck podľa miestnych médií prežil najsilnejšiu armádnu ofenzívu na východe krajiny od začiatku nepokojov. V utorok večer údajne v meste zavládol pokoj zbraní.

Všetci mŕtvi sú príslušníkmi proruskej doneckej domobrany, vládne jednotky údajne žiadne straty nemajú. Ukrajinská armáda protiofenzívu začala v reakcii na pondelkový útok povstalcov na donecké letisko. Tvrdý zásah vojakov nasledoval krátko po výzve Moskvy, aby nové ukrajinské vedenie skoncovalo s vojnou proti vlastnému obyvateľstvu. Novozvolený prezident Petro Porošenko dal však najavo, že chce v „protiteroristickej operácii“ pokračovať.

V dramatickej bitke o letisko nasadila armáda bojové vrtuľníky a bombardovacie letectvo. Počas dňa sa terminál dostal pod kontrolu armády. Obytné domy v blízkosti letiska sú prázdne, ich obyvatelia pred streľbou utiekli alebo boli evakuovaní. Napriek prímeriu, ktoré podľa nepotvrdených informácií armáda s povstalcami dohodla, sa v Donecku šíria panické správy o tom, že vojaci chcú postupovať ďalej do centra.

Mesto, ktoré doteraz občasné prestrelky ignorovalo, ovládol podľa novinárov strach. Verejná doprava funguje, ale autobusy a trolejbusy jazdia prázdne. Obyvateľstvo podľa agentúry RIA Novosti začína zháňať informácie o umiestnení protileteckých krytov.

Kyjev bude v ofenzíve pokračovať

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema podľa agentúry Interfax – Ukrajina novinárom dopoludnia povedal, že „protiteroristická operácia“ bude na východe Ukrajiny trvať do úplného zničenia povstalcov. „Budeme v týchto operáciách pokračovať, kým na území Ukrajiny bude jediný terorista,“ povedal.

ITAR – TASS s odvolaním sa na miestne zdroje ráno napísal, že z diel, guľometov a ručných strelných zbraní pokračovalo ostreľovanie Slavianska, ďalšieho mesta na východe Ukrajiny obsadeného proruskými rebelmi. Pri delostreľbe vraj zahynuli štyria ľudia.

Ukrajinská pohraničná služba oznámila, že v noci na ukrajinské územie prenikla z Ruska skupina nákladných áut, dodávok a minibusov. Pohraničný oddiel votrelcov zastavil paľbu a po krátkom boji zaistil niekoľko vozidiel, v ktorej vraj boli naložené samopalmi, protitankovými strelami a výbušninami.

V Donecku horel hokejový štadión

Podľa ukrajinských médií v utorok ráno vyhorela v Donecku časť štadióna, kde hrá hokejový tím Donbass, ktorý je účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). (Čítajte v osobitnom článku.) Požiar, ktorého príčiny sa zisťujú, zachvátil priestory o ploche 300 štvorcových metrov.

Klub podľa agentúry RBK ale informoval, že v noci na dnes štadión prepadla skupina ozbrojencov, ktorá premohla stráž, ukradla časť vybavenia, vrátane televízorov, komunikačných prostriedkov a sejfu, a zapálila oheň.

449 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Slaviansk #ukrajinská armáda #proruskí rebeli