Aktivisti Greenpeace obsadili dve ropné plošiny

Aktivisti medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace z 12 krajín v utorok zablokovali dve veľké ťažobné plošiny v rámci kampane na ochranu Arktídy. Aktivisti obsadili ropnú plošinu Transocean Spitsbergen nórskej spoločnosti Statoil neďaleko Medvedieho ostrova v Severnom ľadovom oceáne a v Holandsku vrtnú plošinu SVP Saturn pripravenú na ťažbu pre ruskú spoločnosť Gazprom. V druhom prípade bolo šesť aktivistov zatknutých.

27.05.2014 14:15
Holandsko, Greenpeace, Foto: ,
Aktivisti obsadili ropnú vežu
debata (7)

Aktivisti protestujú proti podmorskému prieskumu možností ťažby ropy a zemného plynu v Arktíde. "Ako projekt Gazpromu, tak nórskej firmy Statoil, sú hlboko za hranicou severného polárneho kruhu, " upozornila Greenpeace.

Hovorca Greenpeace Juha Aromaa oznámil, že 15 aktivistov ráno preniklo na ropnú plošinu Statoil, zhruba 175 kilometrov od Medvedieho ostrova. Pracovníci ropného zariadenia vraj nekládli odpor.

Greenpeace označuje nórsky Statoil za „arktického agresora“ a plány na ťažbu vraj ohrozujú Medvedí ostrov, ktorý je neobývanou prírodnou rezerváciou so vzácnymi druhmi živočíchov.

Organizácia Greenpeace tiež uviedla, že 30 jej aktivistov v utorok v holandskom prístave Ijmuiden preniklo na plošinu VSP Saturn, ktorú si prenajal ruský Gazprom na ťažbu v Pečorskom mori. Polícia plošinu podľa organizácie vypratala po piatich hodinách.

Šesticu ekologických aktivistov pripútaných k vrtnej plošine zatli. Hovorca holandskej polície Koss Venema spresnil, že dôvodom bolo, že plošinu odmietli opustiť napriek policajnej výzve.

„Arktída je dôležitá pre nás všetkých a jej ochrana si vyžaduje medzinárodné úsilie. Nemôžeme nechať niekoľko nedočkavých ropných firiem vyťažiť posledné zásoby ropy pod topiacim ľadom. Tažiari nie sú pripravení riešiť prípadnú haváriu, ktorá by mala zničujúce následky pre tunajšiu prírodu,“ uviedla Greenpeace.

Plošinu Transocean Spitsbergen aktivisti krátko okupovali už vlani, keď ich zadržali ruskí vojaci a boli obvinení z pirátstva, za čo im hrozili mnohoročné tresty. Prepustení boli na základe amnestie z iniciatívy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Štátna firma Statoil v pondelok získala povolenie na ďalšiu ťažbu v severnej časti Barentsovho mora po prestávke, ktorú si svojou sťažnosťou proti ťažbe vynútila Greenpeace.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #ťažba ropy #ropné plošiny