V Bosne pripravili záplavy natrvalo o domov 80-tisíc ľudí

Nebývalé záplavy, ktoré minulý týždeň postihli niektoré balkánske krajiny, podľa prvej bilancie len v Bosne úplne zničili okolo 7 500 domov. Informovalo o tom v stredu tamojšie ministerstvo pre ľudské práva a utečencov. Európska únia podľa belehradských médií Srbsku, takisto ťažko postihnutému povodňami, už sľúbila pomoc vo výške 30 miliónov eur.

28.05.2014 15:30
Bosna, potopa, záplavy, Foto: ,
Obyvatelia Bosny sa spamätávajú zo záplav.
debata

V Bosne a Hercegovine podľa ministerstva pre ľudské práva muselo kvôli záplavám opustiť domovy okolo 80-tisíc ľudí. Obrovské ​​škody však napáchal vodný živel aj v poľnohospodár­stve.

Riaditeľ zväzu poľnohospodárov Republiky srbskej (RS; jedna z dvoch častí Bosny a Hercegoviny) Vladimir Usorac denníku Oslobodjenje povedal, že povodne postihli 58 percent obyvateľstva a 40 percent plochy. Podľa neho tiež zahynulo okolo 60 percent zvieratstva. Krajina nebude schopná sama straty nahradiť, povedal Usorac.

Zrejme ešte väčšie škody voda napáchala v Srbsku. Predstaviteľ zastupiteľského úradu Európskej únie v Belehrade Oskar Benedikt v stredu podľa srbských médií oznámil, že EÚ tejto krajine už prisľúbila finančnú pomoc na odstraňovanie škôd vo výške 30 miliónov eur. Poskytnú vraj možno aj ďalšie prostriedky.

Podľa televízie B92 srbský prezident Tomislav Nikolić požiadal o pomoc členské štáty Bezpečnostnej rady OSN. Poukázal pritom na skutočnosť, že živel napáchal také veľké škody, že by sa s nimi krajina sama len ťažko vyrovnala. Premiér Aleksandar Vučić už pred týždňom straty odhadol až na 1,5 miliardy eur.

Podľa zatiaľ posledných oficiálnych údajov prišlo v Srbsku pri povodniach o život 33 ľudí, ale okrem toho je stále ešte evidovaných 38 nezvestných. Vučić v stredu sľúbil, že konečné počty obetí oznámia vo štvrtok.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Srbsko #záplavy #bosna #škody