Najmocnejšou ženou sveta je už štvrtý rok Merkelová

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú vyhlásil americký časopis Forbes štvrtý raz po sebe za najmocnejšiu ženu sveta. Forbes vo štvrtok zverejnil každoročný rebríček sto najvplyvnejších žien sveta, v ktorom nechýbajú političky, obchodníčky či ľudia z oblasti médií a módy.

29.05.2014 10:23
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (4)

Všetkých opätovne prevýšila nemecká líderka, ktorá dominuje rebríčku zostaveného na základe reálneho vplyvu na okolie či bohatstva. Na druhom mieste skončila šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová a prvú trojku uzatvára Melinda Gatesová, manželka zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa.

Až na štvrtom mieste jubilejného desiateho zoznamu Forbesu sa ocitla prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová, ktorá bola minulý rok druhá za Merkelovou. Pád zaznamenala aj manželka amerického prezidenta Baracka Obamu Michelle. Tá skončila na ôsmom mieste, pričom minulý rok bola štvrtá. Opačný trend zaznamenala francúzska šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová, keď ju Forbes označil za piatu najmocnejšiu ženu sveta. V prvej desiatke je tak okrem Merkelovej jedinou Európankou. Lagardová zároveň o jednu pozíciu predstihla exministerku zahraničných vecí USA a bývalú prvú dámu Hillary Clintonovú.

Spomedzi mimoamerických osobností sa v najlepšej dvadsiatke na 11. mieste objavila juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, šéfka brazílskeho energetického gigantu Petrobras Maria das Graças Silva Fosterová (16.) a argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová (19.). Ako jedna z minima zástupcov starého kontinentu je v prvej stovke amerického periodika aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá zaznamenala postup na 35. miesto. Jedným z nováčikov v zozname je aj šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová, ktorej patrí 72. miesto.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #ženy #Angela Merkelová