Pakistanskí policajti sa vraj prizerali ukameňovaniu tehotnej ženy

Pakistanskí policajti sa údajne nečinne prizerali krutej scéne, pri ktorej príbuzní v utorok ukameňovali tehotnú ženu za to, že sa vydala za milovaného muža. Pakistanský premiér Naváz Šaríf vo štvrtok podľa agentúry Reuters vyzval, aby bolo okamžite vyšetrené, prečo polícia proti útočníkom nezasiahla.

29.05.2014 14:33
Pakistan, Naváz Šaríf Foto: ,
Pakistanský premiér Naváz Šaríf vyzval na prešetrenie prípadu ukameňovania Farzany Ikbalovej.
debata (3)

Dvadsaťpäťročnú Farzanu Ikbalovú a jej manžela v utorok pred budovou súdu v pakistanskom Láhaure napadlo asi dvadsať príbuzných s palicami a tehlami. Ženu nakoniec ubili, pričom na vražde sa podieľal aj jej otec a bratia. Všetci podozriví potom z miesta ušli, s výnimkou otca, ktorý sa k činu priznal a bol zadržaný.

Manžel Muhammad Ikbal vyhlásil, že policajti neurobili nič, aby násiliu – trvajúcemu štvrť hodiny – zabránili. „Prosil som ich, aby nám pomohli, ale oni odmietli, že to nie je ich povinnosť,“ povedal Ikbal.

Pakistanský premiér Šaríf vo štvrtok označil ukameňovanie Ikbalovej pred láhaurským súdom za „absolútne neprijateľné“ a nariadil hlavnému ministrovi provincie Pandžáb, aby „okamžite začal konať“ a do večera mu predložil správu.

V niektorých častiach prevažne moslimského Pakistanu sa očakáva, že manžela žene vyberie rodina. Ak žena odmietne a zvolí si manžela sama, rodinu tým podľa presvedčenia konzervatívnych Pakistancov zahanbí a príbuzní potom vykonajú „vraždu zo cti“.

To bol tiež prípad Farzany, ktorej rodina určila za muža jedného z jej bratrancov, ale ona si namiesto toho zvolila Muhammada. Otec potom podal na dlhoročného snúbenca svojej dcéry žalobu pre únos. Dvojica čakajúca pred súdnou budovou prišla podľa Reuters dokázať, že sa Ikbalová vydala z vlastnej vôle. Príbuzní ženu napadli a zbili aj jej manžela, ktorý sa ju snažil brániť. Útok sa odohral pri prísne stráženej budove súdu, ktorý sa nachádza na jednej z najrušnejších tried v Láhaure. Ten je so svojimi siedmimi miliónmi obyvateľov druhým najväčším mestom v Pakistane.

Organizácia zameriavajúce sa na práva žien Aurat Foundation na základe novinových správ odhaduje, že ročne je z podobného dôvodu usmrtených až tisíc Pakistaniek. Presnejšie čísla nemožno získať, vláda oficiálne štatistiky nevedie. K súdu sa dostane len niekoľko málo prípadov a môže sa stať, že vinníci nie sú odsúdení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Pakistan