Chorobe MERS podľahlo v Saudskej Arábii už 186 ľudí

Saudská Arábia vo štvrtok informovala o úmrtí ďalších 13 ľudí, ktorí sa nakazili vírusom spôsobujúcim Blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS).

29.05.2014 16:59
ťava, saudská arábia, ťavy, pretek, mers Foto:
Ťavy patria k arabskej kultúre, ale podľa všetkého sú zdrojom potencionálne smrteľnému vírusu MERS, ktorý sa dokáže šíriť medzi ľudmi.
debata (2)

Ako uvádza ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení, celkovo sa chorobou od roku 2012 nakazilo v Saudskej Arábii už 565 ľudí, z toho 186 chorobe podľahlo. Šírenie nákazy sa podľa týchto údajov mierne spomalilo potom, čo sa počet nakazených v apríli a začiatkom mája skoro zdvojnásobil.

Vírus sa objavil v Saudskej Arábii v septembri 2012 a rozšíril sa aj do ďalších častí sveta vrátane Európy. Nákaza spôsobuje kašeľ, horúčku a následný ťažký zápal pľúc, pričom úmrtnosť predstavuje asi 30 percent. Spôsobuje ho vírus z toho istého kmeňa ako v prípade choroby SARS, ktorá zabila v rokoch 2002 a 2003 najmenej 800 ľudí. Experti predpokladajú, že vírus spôsobujúci MERS sa na človeka prenáša zo zvierat, s najväčšou pravdepodobnosťou z tiav. Súčasný nárast prípadov spôsobuje obavy najmä v súvislosti s nadchádzajúcim svätým mesiacom Ramadán, keď do kráľovstva pricestujú milióny moslimských pútnikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus MERS