V Kodani sa zišla bilderberská globálna elita

V Kodani sa v piatok začala schôdzka takzvaného Bilderberského klubu, tajomnej "skupiny mocných", ktorá združuje politikov, šľachticov, bankárov a podnikateľov.

30.05.2014 11:58
debata (8)

V dánskej metropole tak bude podľa agentúry DPA zhruba 140 najvplyvnejších žien a mužov sveta do nedele debatovať predovšetkým o vývoji svetového hospodárstva, situácii na Ukrajine a budúcnosti Číny.

Zoznam osobností patriacich do klubu nie je stály a účastníci stretnutia vystupujú na fóre ako súkromné ​​osoby. Rokovanie klubu je prísne tajné, čo dalo v minilosti silný základ konšpiračných teórií, podľa ktorých sa usiluje Bilderberg o svetovú nadvládu a nový svetový poriadok.

Medzi účastníkov sú tento rok okrem iného pozvaní podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová, šéf dozornej rady spoločnosti Google Eric Schmidt, bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger alebo šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Bilderberský klub bol pomenovaný podľa hotela Bilderberg v holandskom Oosterbeeku, kde sa uskutočnila prvá konferencia.

Konferencie sa organizujú každoročne na rôznych miestach sveta už od roku 1954. Najmenej raz, v roku 2008, sa na rokovaní zúčastnil aj vtedajší český minister zahraničia Karel Schwarzenberg, za čo si od českej verejnosti vyslúžil kontroverzné reakcie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Kodaň #Bildenberg