Erdogan hrozil demonštrantom zatýkaním, polícia použila slzný plyn

Slzný plyn a vodné delá použila dnes turecká polícia proti stovkám demonštrantom zhromažďujúcim sa v centre Istanbulu a metropole Ankary pri príležitosti prvého výročia protivládnych nepokojov.

31.05.2014 20:06
Turecko, demonštrácia Foto: ,
Protivládni demonštranti ležia na zemi po tom, čo polícia použila slzný plyn v centre Istanbulu.
debata (8)

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan predtým pohrozil, že účastníkov demonštrácie čaká zatýkanie. Manifestácia bola zvolaná na známom Taksimskom námestí, ktoré poriadkové sily obsadili a obklopili zátarasami.

Niekoľko stoviek ľudí sa v Istanbule vynorilo v uliciach smerujúcich k námestiu, kde skandovali protivládne heslá a požadovali okamžitú rezignáciu kabinetu. Podľa agentúry AFP došlo k potýčkam medzi manifestantmi a príslušníkmi poriadkových síl v ulici Istiklal. V miestach, kde polícia použila slzný plyn, sa dav podľa agentúry Reuters rozutekal.

Podľa tureckých médií bolo proti demonštrantom pokúšajúcim sa dostať na Taksimské námestie zmobilizovaných približne 25 000 policajtov vybavených 50 vodnými delami.

Asi tisícka ľudí sa zhromaždila aj na námestí Kizilay v centre Ankary, kde proti nim polícia zároveň použila slzný plyn a zamerala jedno vodné delo.

„Nebudete môcť obsadiť Taksim tak, ako ste to urobili vlani, pretože musíte dodržiavať zákony,“ vyhlásil Erdogan v prejave k niekoľkým tisícom svojich stúpencov. „Ak sa tam vydáte, naše bezpečnostné sily dostali jasné pokyny a urobia všetko, čo bude potrebné,“ pohrozil.

Práve pred rokom sa protesty proti Erdoganovej vláde rozšírili z Istanbulu do celej krajiny. Nepokoje vypukli v júni pôvodne kvôli výrubu stromov v parku Gezi pri Taksimskom námestí. Postupne sa k nim pridávalo čoraz viac ľudí, až sa demonštrácie rozšírili po celej krajine. Zahynulo pri nich osem ľudí. Pri stretoch s políciou bolo zranených 8000 osôb, niekoľko tisíc ďalších bolo zatknutých.

Hlavná vlna nepokojov utíchla do konca leta, ale aj potom sa uskutočnila série demonštrácií najmä po vládnom korupčnom škandále, ktoré polícia rozháňala vodnými delami a slzným plynom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #demonštrácia #Recep Tayyip Erdogan