V Slaviansku se opäť bojuje, osud inšpektorov OBSE je nejasný

V Slaviansku na nepokojnom východe Ukrajiny sa v nedeľu opäť bojuje. Vládne jednotky podľa agentúry DPA útočia na kontrolné stanovište a barikády separatistov za pomoci bojových helikoptér a obrnených vozidiel.

01.06.2014 15:51
Ukrajina, vojaci, Slaviansk Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sa presúvajú na pozíciu v Slaviansku.
debata (134)

Osud skupiny štyroch zadržiavaných inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je naďalej nejasný.

Separatisti v Slaviansku uviedli, že kvôli novému ostreľovaniu, ktorému mesto čelí, sa civilisti uchýlili do pivníc. Pokračuje aj evakuácia mesta, zo Slavianska vraj odišla v autobusoch ďalšia skupina žien a detí.

V médiách sa v posledných hodinách objavili protichodné informácie, že rebeli možno prepustili inšpektorov OBSE pôsobiacich v Doneckej oblasti. Skupiny, ktorú tvorí Dán, Estónec, Švajčiar a Turek, sa separatisti zmocnili v pondelok. Správu o prepustení pozorovateľov ale vzápätí poprel jeden z hovorcov povstalcov a tiež zástupca OBSE.

Medzitým Rusko postupuje so začleňovaním Krymu, ktorý v marci anektovalo. Od nedeľe na tomto zábranom autonómnom ukrajinskom polostrove platí výhradne ruský rubeľ, ukrajinská hrivna je tak v režime cudzej meny. Skončilo sa tak prechodné obdobie, keď bolo možné súbežne používať rubeľ s hrivnou.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #OBSE #Ukrajina #separatisti #Slaviansk