Gašparovič v Poľsku hovoril s Obamom

Prezident SR Ivan Gašparovič na pracovnom obede s prezidentom USA Barackom Obamom vo Varšave hovoril o situácii na Ukrajine a o energetickej bezpečnosti v Európe.

03.06.2014 12:01 , aktualizované: 19:42
Ivan Gašparovič, Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič počas stretnutia vo Varšave.
debata (149)

Slovenský prezident pri okrúhlom stole prezidentov strednej a východnej Európy s americkým prezidentom zdôraznil, že ukrajinská kríza zmenila vnímanie bezpečnosti v Európe.

„Situácia na Ukrajine nás núti pozornejšie vnímať naše spojenectvo s NATO a EÚ,“ povedal Gašparovič. Ukrajina podľa nášho prezidenta potrebuje vnútornú stabilitu a tú jej nezabezpečia iní, ale musia si ju zabezpečiť sami Ukrajinci svojimi volenými zástupcami.

„Slovenská republika preto oceňuje, že Ukrajina zvolením prezidenta Porošenka urobila prvý krok,“ pripomenul slovenský prezident. Podľa neho „cesta stability Ukrajiny je v reforme samospráv.“

Prezident USA Barack Obama ocenil pokrok v krajinách strednej a východnej Európy po demokratických zmenách pred 25 rokmi. Vyzdvihol úlohu NATO ako príspevok k bezpečnosti v stredoeurópskom regióne. Lídrov krajín strednej a východnej Európy však vyzval k vyššej miere zodpovednosti za vlastnú bezpečnosť a požiadal ich o zvýšenie príspevkov na obranu v rámci síl NATO.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski pripomenul potrebu posilniť regionálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti ako aj posilniť Severoatlantickú alianciu ako reakciu na situáciu na Ukrajine. Hlavy štátov sa vo Varšave zhodli na nevyhnutnosti diverzifikácie trás a zdrojov energií. Ivan Gašparovič uviedol, že Slovensko podporuje diverzifikáciu energetických zdrojov a rovnako podporuje Poľsko v oblasti dovozu a spracovania bridlicového plynu. Ako však dodal, pre Slovensko ostáva prioritou jadrová energia ako zdroj čistej a ekologickej energie. Vrcholné podujatie pokračovalo slávnostným galavečerom k 25. výročiu demokratických zmien v Poľsku na Kráľovskom zámku vo Varšave.

O stretnutí prezidentov informoval hovorca prezidenta Gašparoviča Marek Trubač.

Obama: Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Európe

Obama v pondelok vo Varšave oznámil, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Európe. V rámci prehodnocovania svojich vojenských aktivít v reakcii na „nové bezpečnostné výzvy“ pošlú na kontinent viac vojakov i vybavenie. Obama to uviedol po svojom stretnutí s poľským náprotivkom Bronislawom Komorowským.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Čím zaplníme vákuum?

Od amerického Kongresu Obama žiada, aby pre tieto aktivity schválil podporu v hodnote jednej miliardy dolárov. Ako poznamenala agentúra AP, posilnením vojenskej prítomnosti v Európe sa Obama snaží zmierniť obavy amerických spojencov NATO po znepokojivých ruských krokoch na Ukrajine.

Finančné prostriedky by mali byť určené na zvýšenie počtu vojenských cvičení, najrôznejšie výcvikové misie a takisto rotácie pozemných a leteckých síl na kontinente.

Barack Obama (vľavo) s Bronislawom Komorowským... Foto: Reuters, KACPER PEMPEL
Komorowski, Obama Barack Obama (vľavo) s Bronislawom Komorowským počas stretnutia vo Varšave.

Podľa prezidenta Komorowského je návrh na posilnenie vojenskej prítomnosti vo východnej Európe „dobrou odpoveďou“ na dianie na Ukrajine. Oznámil tiež, že Poľsko plánuje navýšiť rozpočet na obranné výdavky.

„Prišiel som, aby som uistil, že Američania sú si vedomí svojich záväzkov ohľadom bezpečnosti,“ povedal americký prezident. Ako dodal, ďalšou významnou témou ich stretnutia s poľským náprotivkom bola situácia na Ukrajine. Zopakoval, že Rusko by malo využiť vplyv na ukrajinských separatistov, aby ich prinútilo zložiť zbrane. Ďalšie ruské provokácie vraj budú mať pre krajinu neblahé následky. „Poľsko a USA budú aj naďalej podporovať politické a ekonomické reformy na Ukrajine,“ dodal Obama s tým, že o tom bude diskutovať zajtra počas stretnutia s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Podľa amerických predstaviteľov, ktorých citovali svetové agentúry, by americký prezident v rámci novej vojenskej iniciatívy tiež chcel, aby sa americké námorníctvo viac zapojilo do nasadenia vojakov NATO v Čiernom a Baltskom mori. Washington sa tiež chce podieľať na posilnení vojenských kapacít nečlenských krajín NATO, ktoré sa nachádzajú na hranici Ruskom, vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

V nových plánoch sa konkrétne hovorí o tom, že USA pošlú do Európy viac vojakov vždy na prechodnú dobu. Ako uviedla agentúra Reuters, Washington tak neposilní svoju trvalú prítomnosť na kontinente, o čo ho žiadali spojencai.

„Prehodnocujeme našu vojenskú prítomnosť v Európe vo svetle nových bezpečnostných výziev na európskom kontinente,“ uviedol vo svojom vyhlásení ešte pred Obamovým vystúpením Biely dom. „Tieto snahy nepôjdu na úkor iných obranných priorít ako je náš záväzok týkajúci sa znovunastolenia rovnováhy v ázijsko-tichomorskej oblasti,“ dodal.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #Barack Obama #Ivan Gašparovič