Návrat vojaka Bergdahla z afganského zajatia vyvolal spory

Návrat amerického vojaka Boweho Bergdahla, ktorého afganské hnutie Taliban po piatich rokoch zajatia prepustilo na slobodu, vyvoláva v Spojených štátoch značné spory.

03.06.2014 14:12
Bowe Bergdahl Foto: ,
Bowe Bergdahl.
debata (3)

Zatiaľ čo sa americká vláda, Bergdahlovi príbuzní a priatelia pripravujú na jeho slávnostné privítanie, jeho bývalí spolubojovníci ho obviňujú z dezercie a požadujú, aby bol tvrdo potrestaný. Odpustiť mu nemôžu najmä to, že kvôli nemu údajne zahynulo šesť vojakov, ktorí po ňom pátrali.

Biely dom aj Pentagon sa podľa agentúry AFP vyžívajú v tom, že sa podarilo splniť úlohu „neopustiť kamaráta v poli“ a vymeniť ho za päť príslušníkov Talibanu. A zatiaľ čo sa v Bergdahlovom domovskom meste Hailey v americkom Idahu objavili transparenty s nápisom „Bowe, konečne voľný“, na internete sa rozšírila ostrá kritika. Tá sa zaoberá jeho podozrivým zmiznutím predtým, než ho islamisti zajali.

„Je v bezpečí, a tak teraz nastal čas povedať pravdu. A pravdou je, že Bergdahl je dezertér. Vojaci z jeho vlastnej jednotky zahynuli, keď po ňom pátrali,“ napísal na serveri Daily Beast vojak, ktorý s Bergdahlom v Afganistane slúžil. Nathan Bradley Bethea zároveň poprel niektoré tvrdenia, že vojak padol do zajatia, keď ho spolubojovníci nechali vzadu na hliadke.

Podľa iných zhodných tvrdení naopak svoje stanovište počas nočnej stráže svojvoľne opustil, pretože bol rozčarovaný vojnou. Aj armáda v roku 2010 konštatovala, že sám opustil jednotku. Na mieste nechal zbraň aj helmu a odišiel vybavený iba buzolou.

Niektorí mu nechcú odpustiť

Ak Bethea považuje päť rokov trvajúce väznenie pre Bergdahla za dostatočný trest, iní vojaci mu odpustiť nechcú a priali by si, aby bol postavený pred vojenský súd. Na internetovom mikroblogu vznikla stránka „Bowe Bergdahl is not a hero“ (Bowe Bergdahl nie je hrdina), ktorá nadväzuje na petíciu požadujúcu jeho potrestanie. Činitelia Pentagonu ale neoficiálne dávajú najavo, že sa s tým počítať nedá.

Po vojakovi sa bezúspešne pátralo niekoľko mesiacov, nenašli ho ani spolubojovníci nasadení do pátracích operácií, pri ktorých ich šesť zahynulo, ani tajní agenti, družice alebo bezpilotné lietadlá. Podľa Roberta Andrewsa, otca jedného z vojakov, ktorí počas pátrania po Bergdahlovi prišli o život, by jeho syn mohol ďalej žiť, keby Bergdahl v júni 2009 nezmizol.

„Môj syn v podstate zomrel zbytočne, keď pátral po človeku, po ktorom by sa pátrať nemalo,“ povedal agentúre Reuters. Bergdahl bol v nedeľu dopravený letecky z Afganistanu do Nemecka, kde má tráviť určitý čas v americkej vojenskej nemocnici. Jeho prepustenie v sobotu oznámil americký prezident Barack Obama, ktorý dodal, že vojak zatiaľ nie je vypočúvaný v súvislosti s okolnosťami jeho zmiznutia a zajatia. Nehľadiac na okolnosti sú ale USA podľa Obamu odhodlané naďalej snažiť dostať svojich vojnových zajatcov späť do vlasti.

Bergdahlovo prepustenie vyvolalo v USA debatu aj o tom, či takýto krok nevystaví ďalších Američanov riziku zajatia, pretože výmenou za neho prepustili päť členov Talibanu. Kontroverzia vyvoláva tiež skutočnosť, že prepustení boli aj vysokopostavení islamisti, pri ktorých panujú obavy, že sa vrátia k boju.

Obama v tejto súvislosti zdôraznil, že USA budú chcieť prepustených afganských povstalcov nájsť, ak by pre americkú bezpečnosť ďalej predstavovali hrozbu. Americký prezident tiež uviedol, že jeho vláda konzultovala už pred časom s Kongresom možnosť výmeny zajatcov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #Bowe Bergdahl