Zachytený zvuk možno pomôže objaviť malajzijské lietadlo

Zhruba v čase, keď nezvestný Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines prerušil 8. marca satelitnú komunikáciu a bez stopy zmizol, nahrali dva podmorské prijímače v Indickom oceáne zvuk pripomínajúci náraz na hladinu. Napísal to v utorok denník The New York Times, podľa ktorého vedci plánujú v stredu zverejniť o záhadnom zvuku podrobnejšie informácie.

03.06.2014 16:40
Austrália, malajzijské lietadlo, mapa, plán, let Foto:
Plán letu zmiznutého malajzijského lietadla.
debata (4)

Zaznamenaný zvuk s nízkou frekvenciou nie je v bežnom sluchovom rozsahu a museli ho urýchliť, aby bol počuteľný. Podľa vedcov sa zdá, že k prijímačom pri austrálskom pobreží zvuk dorazil z centrálnej časti Indického oceánu. Pôvod mal zrejme v oblasti južne od Indie, asi 4 800 kilometrov severozápadne od Austrálie.

Táto zóna sa však nezhoduje s výpočtami pravdepodobnej dráhy letu boeingu na základe údajov britskej satelitnej spoločnosti Inmarsat. Podľa nich malajzijskému lietadlu s 239 ľuďmi na palube došlo palivo v juhovýchodnej časti Indického oceánu, asi tisíc kilometrov od austrálskeho pobrežia. Tam tiež po troskách stroja pátrala niekoľko týždňov robotická ponorka, ale žiadne stopy nenašla.

Vedci sú zdržanliví

Vedci sa pokúšajú určiť pôvod záhadného zvuku. „Ak sa ma spýtate, aká je pravdepodobnosť, že tento zvuk má nejakú súvislosť s hľadaným lietadlom, tak bez podpory satelitných dát je to 25 až 30 percent. Určite ale stojí za to preskúmať tento jav detailne,“ vyhlásil oceánograf Alec Duncan, ktorý pôsobí na austrálskej Curtinovej technickej univerzite a výskum vedie.

Podľa Duncana existuje rad iných možných vysvetlení pre zachytený zvuk, napríklad malé podmorské zemetrasenie. To by vyprodukovalo podobný zvuk počuteľný na veľkú vzdialenosť, ale nebolo by dosť silné na to, aby ich zachytil seizmograf na najbližšej pevnine.

Dva prijímače, ktoré zvuk zaregistrovali, môžu poskytnúť dostatok dát, aby sa podľa nich dal určiť smer, odkiaľ sa zvuk niesol, zložitejšie je ale určiť vzdialenosť, ktorú zvuk prešiel. Oblasť pôvodu je tak niekoľko sto kilometrov široká a niekoľko tisíc kilometrov dlhá.

Jeden z prijímačov patrí tímu oceánografov na čele s Duncanom, ktorí s ním monitorujú predovšetkým komunikáciu vráskavcov obrovských, ktoré sú medzi najohrozenejšími živočíšnymi druhmi. Druhý prijímač prevádzkuje Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok.

Odborník na akustiku Mark Prior potvrdil, že zvuk by mohol zodpovedať nárazu na hladinu oceánu. Upozornil ale, že sa mohol cestou odraziť od nejakej podmorskej hory, takže dáta prijímačov môžu odkazovať smerom k vrchu a nie k pôvodcovi zvuku.

Austrálske úrady sa na spomenuté správy pozerajú zatiaľ skepticky. Podľa amerického denníka teda na základe zachyteného zvuku žiadne nové pátranie v oblasti vzdialenej niekoľko tisíc kilometrov od pobrežia Austrálie nenariadili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zvuk #Indický oceán #malajzijské lietadlo