Nemeckí poslanci neformálne vypočujú Snowdena v Moskve

Nemeckí poslanci vypočujú bývalého analytika americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwarda Snowdena v Moskve ešte pred začiatkom letných parlamentných prázdnin. Ich rokovanie so Snowdenom ale nebude mať charakter výpovede pred parlamentným výborom, ale skôr podobu neformálneho rozhovoru. Na štvrtkovom rokovaní osobitného výboru Spolkového snemu, ktorý preveruje činnosť NSA, to presadili zástupcovia nemeckých vládnych strán.

05.06.2014 13:00
Edward Snowden Foto:
Edward Snowden
debata

Zástupcovia opozičných Zelených a postkomunistickej Ľavice neuspeli so svojou požiadavkou, aby výbor vypočul Snowdena štandardným spôsobom v Berlíne. Poslanec za Zelených Konstantin von Notz následne podľa agentúry DPA označil plán vládnych strán na neformálny rozhovor s bývalým analytikom NSA v Moskve za „cestu na kávu“.

Vládne strany upozorňujú, že výsluch Snowdena v Berlíne by pre niekdajšieho pracovníka NSA znamenal bezpečnostné riziko. Nemecký kabinet odmietol poskytnúť záruky, že Snowden v prípade príletu do Nemecka nebude zadržaný a vydaný do Spojených štátov. USA na neho vydali zatykač preto, že vyniesol z NSA informácie o monitorovaní elektronickej komunikácie státisícov ľudí po celom svete.

Práve kvôli Snowdenovým vlaňajším odhaleniam chcú nemeckí poslanci s analytikom hovoriť. Domnievajú sa, že by mohol priniesť dodatočné informácie o tom, akú činnosť vyvíjala NSA v Nemecku. Snowden v máji povedal, že v NSA osobne viedol operácie pre získavanie a analýzu informácií z nemeckých zdrojov.

Z materiálov, ktoré Snowden pred rokom poskytol médiám, vyplýva, že NSA monitorovala okrem iného aj mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Nemecký generálny prokurátor Harald Range kvôli tomu začal vyšetrovanie proti neznámemu páchateľovi pre podozrenie z nelegálnej špionáže.

Snowden v Rusku vlani získal azyl po tom, čo mu Spojené štáty zrušili pas. Platnosť azylu vyprší tento rok na konci júla a bývalý analytik NSA teraz uvažuj , že požiada o jeho predĺženie. Zároveň ale zvažuje aj možnosť získania azylu v Brazílii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #edward snowden #výsluch