Američania posielajú peniaze študentovi, ktorý zneškodnil strelca

Študent John Meis, ktorý stál za zneškodnením strelca na univerzite v Seattli, si rýchlo získal obľubu Američanov, ktorí sa rozhodli vyjadriť mu svoje poďakovanie a obdiv.

08.06.2014 08:32
Seattle, streľba Foto: ,
Študenti Pacifickej univerzity v Seattli sa spoločne modlia za svojho mŕtveho spolužiaka a zranených po streľbe útočníka.
debata (7)

Na internete pre neho za necelý deň vybrali finančnú odmenu v hodnote viac ako 26-tisíc dolárov, uviedla agentúra AP.

Dvadsaťšesťročný útočník Aaron Ybarra vo štvrtok postrelil troch študentov, z ktorých jeden po prevoze do nemocnice zomrel. Pred policajtmi následne priznal, že mal v úmysle zabiť čo najviac ľudí. Keď si ale zrovna nabíjal zbraň, práve Meis duchaprítomne zasiahol, použil korenistý sprej a spolu s ďalšími študentmi sa na strelca vrhli a zvalili ho na zem. Meisova rýchla akcia zachránila životy, uviedla následne polícia.

Na sociálnych sieťach sa čoskoro začali šíriť slová chvály na adresu odvážneho študenta. Netrvalo dlho a niekto na internete objavil, že sa bude ženiť a že zverejnil spolu so svojou snúbenicou zoznam svadobných darov. Ľudia pre neho následne zakúpili takmer všetky darčeky zo zoznamu. Na špeciálnej stránke GoFundMe potom pre neho začali vyberať ešte ďalšie peniaze, aby mal na svadobnú cestu a ďalšie budúce výdavky. „Čo povedať viac? Je to neuveriteľné,“ uviedol jeden z prispievateľov na internete, ktorý Meisovi poslal 20 dolárov.

Strelec mal pri sebe v čase útoku ešte 50 nábojov a lovecký nôž. Na škole neštudoval, podľa všetkého konal sám. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, aký bol motív jeho činu. „Polícia zatiaľ neobjavila žiadne spojenie medzi podozrivým, Pacifickou univerzitou a obeťami,“ uviedli vyšetrovatelia.

Muž pri výsluchu údajne uviedol, že ho „fascinovali streľby na školách“. V minulosti vraj navštívil aj strednú školu Columbine na denverskom predmestí Littleton, kde dvaja študenti v roku 1999 zabili 13 ľudí a ďalších 24 zranili, uviedol pre CNN nemenovaný policajný zdroj.

Ybarrova advokátka Ramona Brandesová pred súdom uviedla, že jeho klient trpí dlhodobými psychickými problémami. Bol kvôli tomu v minulých rokoch dokonca dvakrát hospitalizovaný. Aj z tohto dôvodu je vo väznici pod zvýšeným dohľadom, pretože existuje riziko, že by mohol spáchať samovraždu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #univerzita #Seattle