V najhlbšej nemeckej jaskyni uviazol zranený

Dramatická záchranná operácia prebieha už druhý deň v bavorských Alpách pri Berchtesgadene s cieľom zachrániť nemeckého jaskyniara, ktorý po vážnom zranení uviazol v hĺbke takmer jedného kilometra.

09.06.2014 16:13
záchranár, jaskyňa Foto:
Na snímke z nedele 8. júna poskytnutej pobočkou Bavorského Červeného kríža v Berchtesgadene záchranár začína zostupovať do jaskyne.
debata

Akcia, na ktorej sa podieľa približne dvesto ľudí, môže podľa pondelňajšej správy agentúry DPA trvať aj niekoľko dní.

Skúsený speleológ sa vydal do najhlbšieho a najdlhšieho jaskynného systému v Nemecku Riesending-Schachthöhle v nedeľu s dvoma spoločníkmi. V hĺbke asi 950 metrov ho nečakane udrel uvoľnený kameň, ktorý mu spôsobil vážne zranenie. Päťdesiatdvaročný muž preto nie je schopný dostať sa von vlastnými silami.

Zatiaľ čo jeden člen tímu zostal pri zranenom, ​​druhý sa vydal na niekoľkohodinovú cestu späť k východu, aby privolal pomoc. Záchranári sa k postihnutému dostali až v pondelok ráno. Podľa horskej záchrannej služby je operácia veľmi obtiažna a môžu ju vykonať len špecialisti.

Do jaskyne sa podľa DPA spustilo 12 záchranárov, z ktorých štyria už dorazili až k postihnutému. Ostatné pripravujú „tábory“ pre cestu so zraneným von. Hovorí sa o tom, že by sa záchranná akcia mohla pretiahnuť až na niekoľko dní.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlhý 19,2 kilometra a dosahuje hĺbky 1 148 metrov. Tvorí ho rad komplikovaných úzkych chodieb a prielezov, šácht aj veľkých jaskynných priestorov s jazerami. Objavený bol už v roku 1995 a medzi objaviteľa podľa zdrojov DPA patrí aj zranený muž.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyniar #Alpy #záchranná akcia #Riesending-Schachthöhle